Tradicionalna čistilna akcija na Ptuju: Količina odpadkov z leti ostaja enaka

Hojka Berlič Hojka Berlič
26.03.2022 13:55

Na ptujski akciji Očistimo naše mesto se je zbralo okoli 350 prostovoljcev, ki so skupno pobrali okoli 3 tone odpadkov. Tovrstne akcije žal tudi danes ostajajo nuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi letos so udeleženci ptujske čistilne akcije pobrali precej odpadkov.
Hojka Berlič

Na Ptuju so se danes lotili tradicionalne spomladanske čistilne akcije. Okoli 350 prostovoljcev, kar je podobno število kot v preteklih letih, se je tako lotilo čiščenja komunalnih odpadkov, ki so ležali ob cestah, po ulicah, ob pohodniških in sprehajalnih poteh, v okolici šol in vrtcev ter na divjih odlagališčih. Pobrali so skupno 1.520 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov ter 3.380 kilogramov kosovnih odpadkov.

Člani Športnega društva center Ptuj tradicipnalno poskrbijo za čisščenje okolice sedeža četrtne skupnosti.
Hojka Berlič

V četrtni skupnosti Center se akciji vsako leto pridružijo člani Športnega društva center Ptuj. "Tudi sicer se trudimo oživljati predele, ki so zapuščeni. Če nas, veteranov ne bi bilo, bi bilo vse zapuščeno. Mladine pa to žal ne zanima preveč, čeprav jih vabimo, naj se nam pridružijo," je povedal član društva Alojz Korenjak. A je bilo na današnji čistilni akciji vendarle opaziti tudi podmladek, med njimi šestletnega Lovra: "Zelo me je zanimalo, kako zgleda čistilna akcija. Tudi v šoli smo že čistili, pobrali smo smeti v Sončnem parku. Da Lovro tudi sicer na sprehodih opaža, da je na tleh veliko smeti, nam je povedal tudi njegov oče Dejan Zorec: "Tudi sam je ugotovil, da bi bilo najbolje, če bi prišli odpadke pobirati tisti, ki najbolj onesnažujejo, a sva ugotovila, da očitno tisti odpadkov ne pobirajo radi. Smo pa nekateri, ki nas to bolj skrbi in pridemo na take akcije." V zadnjih letih, pravi Zorec, sam opaža predvsem številne odvržene maske, iz leta v leto so na tleh velike količine odvrženih cigaretnih ogorkov, tudi pasjih iztrebkov ter odpadne embalaže: "Nekateri ljudje preprosto očitno pač nimajo čuta za to, da bi ohranjali okolje čisto."

Hojka Berlič
Letos se je v ČS Center in Ljudski vrt akcije udeležilo nekoliko manj ljudi.
Hojka Berlič

Kot je pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek, ki se akcije tudi letos udeležila v četrtni skupnosti Center, so sicer med koronakrizo, ko so dobili informacije, da so se količine odvrženih odpadkov precej povečale, okrepili tudi čiščenje in v občini postavili veliko dodatnih košev za smeti: "Klub temu pa so odpadki še vedno in dela nam tudi danes zagotovo ne bo zmanjkalo. Si pa želim, da bi se skupaj z naravo prebudilo tudi zavedanje, da imamo samo eno okolje, da ga vsi uporabljamo ter smo zanj vsi odgovorni. Pa tudi, da niso potrebne akcije enkrat na leto, da nekaj počistimo, temveč to lahko delamo sproti, vsak dan, vsak teden, ob različnih priložnostih. To, da ko vidiš odpadke, pač vzameš vrečko in jih pobereš ter za to porabiš deset minut, ne bi smelo nikomur predstavljati pretiranega napora."

Člani Turističnega društva Ptuj so čistili območje ob Puhovem mostu.
Hojka Berlič

Največ udeležencev v ČS Breg - Turnišče, Spuhlja, Rogoznica in Grajena

Nekaj več kot 50 ljudi se je čiščenja lotilo v četrtni skupnosti Breg – Turnišče, med njimi tudi otroci, ki so se lotili čiščenja okolice Gradu Turnišče, za nagrado pa so jim v lokalni slaščičarni tradicionalno postregli s sladoledom. Po besedah predsednika skupnosti Vladimirja Koritnika so bili z udeležbo kar zadovoljni, čeprav bi bili veseli še kakšnega udeleženca več, saj se akcije večinoma iz leta v leto udeležujejo isti obrazi: "Odpadkov je bilo kar precej. Njihova količina se z leti ne zmanjšuje. Opažamo tudi, da je, odkar je odvoz odpadkov na odlagališče Gajke plačljiv, znova vedno več odpadkov tudi v gozdovih in drugod".

Tudi otroci iz ČS Breg – Turnišče so se pridružili akciji,
Hojka Berlič

Tudi sicer se je danes največ udeležencev današnje akcije zbralo v četrtni skupnosti Breg – Turnišče ter skupnostih Spuhlja, Rogoznica in Grajena. Nekoliko manj udeležencev pa so se tokrat razveselili v četrtnih skupnostih Center in Ljudski vrt. "Največ odpadkov so udeleženci znova očistili iz obcestnih jarkov, kamor jih odvržejo potniki iz avtomobilov. Večjih posebnosti, se pravi nekih obsežnejših divjih odlagališč, pa prostovoljci na terenu niso opazili. Tovrstne težave sicer rešujemo sproti, v sodelovanju z inšpekcijskimi službami," je povedal občinski koordinator akcije Aleš Lešnik.

Za zbrane odpadke so tudi letos poskrbeli v podjetju Javne službe Ptuj. Po zaključku akcije pa so v zahvalo vsem udeležencem akcije postregli še s toplo malico in pijačo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta