Tretja Bučijada na Selih je bila prava paša za oči

09.10.2021 06:40
Aktiv žena pri Kulturnem društvu Sela je pred kratkim pripravil 3. Bučijado - razstavo buč in jedi iz njih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Predikaka

Prizadevne članice aktiva žena, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva (KD) Sela v videmski občini, so pred kratkim pripravile 3. Bučijado, razstavo buč in jedi iz njih. V tem manjšem kraju na Dravskem polju sta poljedelstvo in živinoreja glavni kmetijski panogi. Ponos kraja in okolice so cerkev Sv. družine in lepo urejeni šolska zgradba, kulturni in gasilski dom z veliko dvorano ter športno igrišče. Simbol Krajevne skupnosti Sela pa je stara lipa, ki stoji v vaškem središču in ima častno mesto tudi v krajevnem grbu. Za razgibano društveno življenje ob priložnostih poskrbijo različna društva.

Dejavni kulturniki

Kulturno društvo Sela so ustanovili leta 1972. V dvorani pripravljajo številna gostovanja kulturnih in drugih skupin ter lastne prireditve. Pred njo so tokrat pripravili prireditev ob odprtju 3. Bučijade -razstave buč in jedi iz njih. Razstavo so pripravile članice Aktiva žena, ki poleg ljudskih pevk delujejo pod okriljem KD Sela. Na prireditvi so zbrane nagovorili predsednik KD Sela Stanko Orovič, predsednica Aktiva žena Sela Tilika Vidovič, videmski župan Branko Marinič ter predsednik KS in občinski svetnik Dejan Tramšek.

V kulturnem programu so nastopili otroci iz Vrtca Videm, podružnice Sela, učenci OŠ Videm, podružnice Sela, in cerkveni mešani pevski zbor Sv. družine. Vodji razstave Mileni Sitar sta se s šopkom zahvalila vodja aktiva žena in predsednik KD Sela. Blagoslov razstave, jedi in začimb je opravil duhovnik Jože Petek. "V KD Sela se trudimo, da bi se v kraju dogajale zanimive stvari in da bi se ljudje med sabo družili, zato vsako leto pripravimo nekaj prireditev. Zadnje dve leti časi niso naklonjeni kulturi in druženju, saj je svet zajela epidemija koronavirusa," pravi predsednik društva Stanko Orovič.

Zasadile veliko buč

​Aktiv žena, ki ga vodi Vidovičeva, je v preteklih letih pripravil odmevne razstave, saj so članice želele pokazati svojo ustvarjalnost. Običajno so se predstavile ob veliki noči. Pred tremi leti pa so prvič pripravile razstavo buč in jedi iz njih. Dogodek je bil odlično sprejet, zato so se odločile, da ga pripravijo vsako leto. Lansko leto jim je načrte preprečila epidemija, v letošnjem letu pa so se članice na pobudo Milene Sitar dogovorile o ponovni pripravi razstave, ki je povezana z življenjem ljudi v kmečkem okolju, kjer uspevajo buče.

V aktivu je kar precej članic, posebno skrbno pa so se dela lotile Tilika Vidovič, Milena Sitar, Mira Krajnc, Marjana Orovič, Irena Lozinšek, Marjana Predikaka, Frančka Beranič, Jožica Svenšek, Anica Železnik, Marica Podgoršek, Mira Štajner, Viktorija Galič, Marija Princl in Romana Pukšič. Vse so zasadile vsak košček zemlje na vrtovih z različnimi vrstami buč. Pri Marjani in Stanku Orovič so buče zasadili kar na njivi. Vremenske razmere resda letos bučam niso bile naklonjene, zato so pridelali manj, predvsem zaradi suše, toče in hladnega vremena.

Članice Aktiva žena KD Sela, ki so pripravile razstavo Foto: Matej Predikaka
Matej Predikaka

​Tudi drugi izdelki

Članice so se srečevale enkrat tedensko na delavnicah, saj so pripravljale za razstavo tudi druge ročnodelske izdelke. Rdeča nit letošnje razstave so buče v povezavi z zelišči in začimbami. Tako so iskale in preizkušale različne recepte in sestavile tudi svoje. V razstavo so vložile veliko zagnanosti, zamisli, spretnosti, domišljije in dela. Vodji razstave sta bili Sitarjeva in Železnikova, druge so z veseljem sodelovale in pomagale. Pripravile so nekaj zanimivih jedi ter sladic iz buč in bučnic, kot so denimo odlična rulada, poljubčki z bučnimi semeni, bučne očke, kvašeni rogljički z nadevom iz bučnih semen, potica, bučni venec, zavitek in gibanica ter soli z zelišči za pripravo bučnih jedi, zeliščni kis za solate z bučnim oljem in še vrsto drugih dobrot. Za to priložnost so pripravile tudi zloženko z recepti za jedi iz buč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta