Turistična destinacija Jeruzalem: Zaganjajo razpršeni hotel s petnajstimi različnimi ponudniki

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
07.09.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denis Žuran

V turističnem območju Jeruzalem Slovenija, ki zajema občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, so v dobrem letu zasnovali in pravkar zaganjajo razpršeni hotel. Kot pravi Andrej Vršič, direktor ormoškega zavoda za turizem, kulturo in šport, so odziva ponudnikov veseli, saj se jih je vključilo kar 15 in skupaj že premorejo 196 turističnih postelj. "Izredno smo zadovoljni s sodelovanjem ponudnikov, za katere smo v teku projekta organizirali številne delavnice in jih seznanjali v vsebino projekta in njihovimi obveznostmi, tako da je potem vse lažje steklo."

Recepcija v Ticu

Ko so razvijali koncept, so razmišljali, kako bo delovala recepcija hotela, in kot pravi Vršič, so se odločili, da bo javni zavod za turizem upravljavec razpršenega hotela Jeruzalem Slovenija, osrednja recepcija pa bo v njihovem Turistično-informativnem centru (Tic), ki deluje v prostorih ormoškega gradu: "Seveda bo vse nastanitve mogoče rezervirati tudi na spletni strani www.jeruzalem-slovenija.si in preko drugih ponudnikov rezervacijskih sistemov (Booking.com ...). Skupna je promocija, ki poteka preko vseh kanalov trženjskega komuniciranja. Naš zavod prevzema tudi čiščenje objektov ter pranje posteljnine in brisač." V projektu priprav na hotel, ki so ga večinoma financirali iz mehanizma Lokalne akcijske skupine (Las) Upravne enote Ormož in z evropskim denarjem, so doslej izdelali logotip, skupni rezervacijski sistem, spletno podstran www.jeruzalem-slovenija.si in več oblik informacijskega in promocijskega materiala za goste.

Večina denarja iz EU

Uradno je hotel sicer že začel delovati, a največ zanimanja zanj pričakujejo med trgatvami v septembru in oktobru ter predvsem v času martinovanja, ki je sploh osrednja turistična prireditev destinacije. Denar za razvitje koncepta so pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj z namenom spodbujanja partnerstev za hitrejši razvoj gospodarstva. Vodilni partner je bil Razvojno raziskovalni center Ormož, ki so se mu poleg zavoda za turizem pridružile še občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Vrednost priprav koncepta za hotel je skoraj 73 tisočakov. Iz EU so zanj pridobili dobrih 42 tisoč evrov. Koncept so razvili v obdobju od lanskega julija do konca julija letos.

Andrej Vršič, direktor ormoškega zavoda za turizem: "Prijetno sta nas presenetila velik odziv ponudnikov in njihova pripravljenost za sodelovanje v skupni turistični zgodbi."
Darja Lukman Žunec
Ponudniki prenočitev so v zadnjih letih oblikovali veliko sodobnih namestitev in zanimivih vsebin. 
Denis Žuran

Andrej Vršič poudarja, da so se projekta lotili zaradi preslabe prepoznavnosti območja in nepovezanosti ponudnikov turističnih namestitev in zanimivosti za goste. Zgradili so blagovno znamko Razpršeni hotel Jeruzalem Slovenija, izdelali promocijska gradiva, sodobno spletno promocijo in povezali ponudnike na območju Las UE Ormož: "Dodaten zagon so nam dali še ugodna geografska lega (Jeruzalemsko-Ormoške gorice, porečje reke Drave), številne naravne lepote, kulturnozgodovinski objekti in spomeniki ter dosedanja vlaganja v turistični razvoj. Pred tem smo namreč že oblikovali turistično destinacijo Jeruzalem Slovenija in tudi istoimensko kolektivno blagovno znamko s številnimi certifikati." Sogovornik si želi, da bi se v prihodnjih letih hotelu pridružili tisti, ki se zdaj z nastanitvenimi objekti še ne ukvarjajo, a bi si to želeli. Hkrati se bo razpršeni hotel s svojimi udeleženci in s pomočjo pripravljenega ustreznega promocijskega materiala promoviral in tržil na trgu tako doma kot tudi po svetu.

Pomoč ponudnikom

Vršič kot uspeh projekta šteje, da so uspeli ponudnike primerno motivirati za sodelovanje, kar so najprej naredili z dvema motivacijskima delavnicama. Po analizi stanja turistične ponudbe in s pregledom ponudbe so ponudnike, ki so se prijavili za sodelovanje, izbrali za nadaljnjo izobraževanje in usposabljanje. Z njimi so izpeljali šest delavnic in tudi svetovanje "ena na ena" ter končno ocenjevanje, pripravo vse potrebne dokumentacije za dobro, pregledno in učinkovito delovanje razpršenega hotela. Za promocijo je bila ključna digitalizacija razpršenega hotela, ker pomeni, da so pripravili dodatno stran na že obstoječi spletni strani www.jeruzalem-slovenija.si s centralnim rezervacijskim sistemom, ki je povezan s svetovnimi rezervacijskimi sistemi, kot je denimo Booking.com. Pripravili so so tudi video in foto material, ki je naložen na spletni strani in dodatno predstavlja turistične ponudnike v rezervacijskih sistemih. V okviru operacije so pripravili še pet turističnih paketov oziroma doživetij, saj ljudje danes v prvi vrsti iščejo lokalne znamenitosti in posebnosti ter specifična doživetja okolja in naravnih lepot. Ne gre pa zanemariti dejstva, da izvajanje tega projekta ustvarja nova delovna mesta in večjo kakovost življenja domačinov ter s tem ohranja poselitev območja Las, ki je doslej veljalo za demografsko ogroženo. Cilj je večanje števila ponudnikov, saj v dveh letih pričakujejo, da jih bo 20. Seveda zdaj računajo, da se bo iz leta v leto povečeval tudi obisk turistov in da bi se ti pri njih zadržali dlje časa. Hotel pa naj bi spodbudil še razširjeno in novo ponudbo turističnih storitev.

Letos dober obisk

A kot pravi Vršič, so lahko že zdaj zadovoljni z obiskom destinacije Jeruzalem Slovenija: "Obisk vsa zadnja leta narašča, saj smo letos v prvih sedmih mesecih imeli večje število obiskovalcev v Ticu Ormož v primerjavi z enakimi obdobji prejšnjih let. Čeprav letos ni več bonov, se je obisk domačih gostov v Ticu povečal za 17 odstotkov. Letos je velik tudi porast obiska tujih gostov v prvih sedmih mesecih v našem Ticu, in to za dobrih 40 odstotkov. Domači gostje so v prvi polovici leta sicer v primerjavi z letom 2022 res ustvarili manj prenočitev, kar pripisujemo lanskim bonom. Tuji turisti pa so ustvarili letos že za skoraj 20 odstotkov več prenočitev. Trend njihove rasti je tudi v poletnih mesecih ugoden, tako da letos računamo na vsaj 16 tisoč prenočitev." Uspeh Vršič pripisuje učinkom sejemske promocije, saj ponudniki sporočajo, da so turisti katalog Jeruzalem Slovenija dobili na sejmih, na katerih so promovirali celotno destinacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta