Učiteljico odlikovali z viteškim redom

AV
05.01.2020 05:33

Učiteljica izbirnega predmeta francoščine Mary Ellen Ramasimanana Virtič z OŠ Dušana Flisa Hoče prejela visoko odlikovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mary Ellen Ramasimanana Virtič in Alojz Velički
OŠ Dušana Flisa Hoče

Izredno ponosen sem, da lahko predstavim Mary Ellen Ramasimanana Virtič - našo soobčanko in našo učiteljico izbirnega predmeta francoščine, ki je bila v novembru v francoski rezidenci v imenu predsednika Republike Francije odlikovana z redom akademskih palm, pove Alojz Velički, ravnatelj Osnovne šole Dušana Flisa Hoče.

Postavila številne gledališke predstave

Francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari je na podelitvi povzela njeno pot od konca srednješolskega izobraževanja pa vse do danes. Po opravljeni maturi na Madagaskarju se je Mary Ellen v Grenoblu posvetila študiju francoskega jezika, nato pa tudi študiju splošnega jezikoslovja in francoščine kot tujega jezika. Prve poklicne izkušnje so jo leta 1997 popeljale na Poljsko, dve leti pozneje v Slovenijo. V teh dveh državah se je in se še danes v skladu s svojo izobrazbo posveča poučevanju francoščine kot tujega jezika, pa naj bo to v vlogi pedagoške in kulturne delavke v Alliance française v Katovicah ali pa v Mariboru in njegovi okolici. V Sloveniji zavzema več položajev: je učiteljica francoščine kot tujega jezika, učiteljica v centru za jezike in ne nazadnje profesorica francoskega jezika v številnih ustanovah v državi. Veliko je poučevala zlasti na gimnazijah v Ljutomeru in na Ptuju, trenutno tudi v Celju in Mariboru. V vseh teh ustanovah je učila in še uči francoščino v okviru nacionalnega in mednarodnega programa, vodi tudi specializirane tečaje.
Vendar pa samo z učilnico ni mogla biti zadovoljna; v iskanju novih izzivov, novih izkušenj in novih srečanj je naredila veliko več. Tako je poleg pouka vodila številne delavnice (frankofonske večere, francoska srečanja, klub Douce France), vzpostavila izmenjave, redno obiskovala izobraževanja v Franciji in v Sloveniji, vodila izobraževanja, sodelovala v aktivnostih Francoskega inštituta v Sloveniji in vse to opravljala s človeško toplino, predanostjo, zanosom in profesionalnostjo, ki dandanes izstopajo. Poleg omenjenih projektov je na oder postavila številne gledališke predstave, uprizorjene na mednarodnih festivalih: Sfax v Tuniziji, kjer je bila pred nekaj tedni, Saint - Malo, Orthez. Na teh festivalih so bili njeni učenci redno med prejemniki nagrad: nagrada za najboljšo režijo, nagrada Voltaire za najboljšo igro, nagrada za najbolj poetično predstavo, nagrada Excellence in nagrada za najboljšo tujo skupino (to nagrado je prejela kar štirikrat).

Ena najbolj zavzetih učiteljic francoščine

Že od leta 2012 vsako leto organizira Praznik glasbe - dogodek, odprt učencem in dijakom iz vse države, ki se ga včasih udeležijo tudi tisti iz sosednjih držav. Od leta 2012 na njeno pobudo in željo po decentralizaciji francoskih certifikatov vodi center za opravljanje izpita DELF Junior za vzhodno Slovenijo na II. gimnaziji Maribor. Center DELF je, takoj za tistim v Ljubljani, najpomembnejši in edini regionalni center, saj se dijakom treh mariborskih gimnazij pridružujejo dijaki iz Celja, Ptuja in Ljutomera. Tradicionalna slovesnost ob podelitvi diplom DELF v prisotnosti ravnateljev, učiteljev, staršev in mladih diplomantov iz leta v leto pridobiva obseg.
Francoska veleposlanica Florence Ferrari je na zaključku predstavitve obsežnega dela gospe Mary Ellen Ramasimanana Virtič ponosno povedala, da je Mary ena najbolj zavzetih učiteljic francoščine v Sloveniji, ki vsakodnevno in brez predaha oživlja francoski jezik in frankofonijo. V državi, v kateri izbira francoščine ni samoumevna, si zasluži vse njihovo priznanje in brez vsakega dvoma odlikovanje z redom akademskih palm. Tako ji je z velikim veseljem, v imenu predsednika Republike Francije in s pooblastili, ki so ji bila dodeljena, podelila odlikovanje viteza reda akademskih palm. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta