Upajo, da bodo dijaki odličnjaki pozneje aktivni v lokalnem okolju

Hojka Berlič Hojka Berlič
26.06.2020 05:00

Županja Ptuja Nuška Gajšek je sprejela najboljše dijake iztekajočega se šolskega leta, ki so poleg odličnega uspeha v času šolanja blesteli še na številnih drugih področjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši dijaki posameznih šol so prejeli spominsko priznanje in knjižno nagrado. Naj dijak gimnazije ter naj dijaka poklicnega in srednješolskega programa Šolskega centra Ptuj pa še svečano listino z nazivi in denarno nagrado 300 evrov.
Hojka Berlič

Šolsko leto se je ta teden zaključilo, učiteljski zbor Gimnazije Ptuj in kolegij ravnateljev Šolskega centra Ptuj pa sta črto pod leto potegnila tudi z novim izborom najboljših dijakov posameznega izobraževalnega programa. Ob uspehu je dijakom na sprejemu v mestni hiši čestitala ptujska županja Nuška Gajšek in jim zaželela vse dobro tudi na njihovi nadaljnji poti. Po podelitvi priznanj se je Gajškova pridružila želji, da bi se, ko bodo zaključili šolanje in si nabrali izkušnje, vendarle vrnili na Ptuj in ostali ter s svojim znanjem pripomogli k izboljševanju lokalnega okolja. "Potrebujemo mlade, nove ideje, spremembe. Na vas, mladih, je, da to udejanjite," je v svojem nagovoru dijakom v imenu gimnazije in kolegija ravnateljev Šolskega centra poudaril ravnatelj Biotehniške šole gospod Marjan Horvat. Dijakom je še položil na srce, da naj po svoji nadaljnji poti stopajo s smelim korakom in zaupanjem vase, in čeprav bodo številni od njih najverjetneje odšli v tujino in dosegli izjemne uspehe, naj se vedno spomnijo tudi svojih korenin, okolja, iz katerega izhajajo.

Šola nikakor ni vse

Naj dijakinja Gimnazije Ptuj je postala Urška Kiselak, vseskozi odličnjakinja, ki je med drugim osvojila tudi nemško jezikovno diplomo na stopnji B2, zlato priznanje iz nemške bralne značke, bronasto in srebrno Cankarjevo priznanje in zlato priznanje na državnem tekmovanju iz angleščine. Predsedovala je dijaški skupnosti, seznam dejavnosti, v katere je bila vključena v štirih letih, pa je zelo dolg. Med drugim je tri leta nastopala v angleški glasbeno-gledališki skupini Angles, sodelovala na MUN-konferenci, Prešernijadi, informativnih dnevih na Gimnaziji Ptuj in v mednarodnem projektu ENO. Bila je ambasadorka evropskega parlamenta in članica Mladinske komisije ptujske občine ter soavtorica knjige Ptuj po kapljicah. V prostem času je aktivna tudi v gasilskem društvu. "Najlepši spomini bodo vsekakor tisti, ki so bili ustvarjeni z mojimi sošolci in sošolkami, s katerimi smo postali prava družina. Kar se tiče truda, pa velja, kot v vsaki šoli – brez njega ni nič. Glede na moje dosežke, mislim, da je jasno, da je bilo vloženega veliko truda," je po prejetju naziva povedala Kiselakova. Prepričana je, da je k njenemu uspehu veliko doprinesla tudi dobra organizacija časa, v nadaljevanju šolanja pa se želi vpisati na študij arhitekture v Mariboru.

"Šola ni vse"

Naj dijakinja štiriletnega izobraževalnega programa v minulem šolskem letu in hkrati naj dijakinja Ekonomske šole Ptuj je Anja Kramberger, ki je dosegla prvo mesto v kategoriji sejemski nastop na državnem tekmovanju učnih podjetij, prvo mesto na Podjetniškem izzivu za mlade, srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz logike 2019, tretje mesto na mednarodnem sejmu učnih podjetij in pridobila certifikat Europen. Osvojila je tudi naslov državne prvakinje s področja računovodstva. Prav tako je sodelovala na številnih šolskih tekmovanjih, kjer je osvojila bronasta priznanja. Poleg odličnega uspeha vsa štiri leta je pogosto pomagala vrstnikom. Sama je najbolj ponosna na svoje delovanje v številnih društvih: "Mislim, da šola ni edino, kar moramo početi v prostem času. Ponosna sem, da vedno priskočim na pomoč ljudem, ki to potrebujejo, še posebno starejšim."
Alen Osterc se lahko pohvali z nazivom naj dijaka Strojne šole, srednjega poklicnega izobraževanja – oblikovalec kovin orodjar in hkrati naj dijaka triletnega izobraževalnega programa Šolskega centra Ptuj. Vsa leta je dosegel odličen učni uspeh, udeleževal se je šolskega matematičnega tekmovanja Kenguru, prav tako je vedno našel čas tudi za pomoč sošolcem. Izobraževanje bo nadaljeval na V. stopnji v programu poklicno tehniškega izobraževanja – strojni tehnik.
Naziv naj dijak Elektro in računalniške šole, srednjega strokovnega izobraževanja – tehnik računalništva je prejel Niko Križnik. Naj dijak Elektro in računalniške šole, srednjega poklicnega izobraževanja – mehatronik operater je postal Dominik Bigec. Naj dijakinja Biotehniške šole, srednjega strokovnega izobraževanja – kmetijsko-podjetniški tehnik je Lea Žunkovič. Naj dijak Strojne šole, srednjega strokovnega izobraževanja – strojni tehnik pa je Gabrijel Škraba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta