V Centru za družine Ormož več vsebin tako za otroke kot odrasle

Slavica Pičerko Peklar
23.06.2021 06:00
Vsaj še naslednjih pet let bo deloval projekt, ki ga vodi tamkajšnja ljudska univerza. Tako za otroke kot za odrasle. Dejavnosti za udeležence brezplačne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center za družine je vedno dobro obiskan. 
Arhiv Ljudske univerze Ormož

Novi petletni projekt Centra za družine Ormož (CDO) je vsebinsko še bogatejši in obsežnejši od preteklega ter prinaša še več pestrih novih vsebin za vse družinske člane, pravi Viki Ivanuša, direktorica Ljudske univerze Ormož, ki vabi, da se jim pridružite v prvem nadstropju ormoškega gradu vsak delovni dan med 11. in 16. uro. "Ponujamo pa kar tri sklope atraktivnih vsebin za otroke in odrasle. Prvi je namenjen izobraževalnim in praktičnim delavnicam na temo razvijanja pozitivnega starševstva, drugi bo zlasti aktualen prihodnje tedne, saj je namenjen otrokom za preživljanje nepozabnih počitnic in počitniškemu varstvu, tretji pa svetovanju - podpori pri obvladovanju čustev, gradnji pozitivne samopodobe in učenju reševanja problemov s strokovno pomočjo. Projekt sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Občina Ormož," pojasnjuje Ivanuševa.

Od joge do pogovorov

Center za družine Ormož vsak dan v tednu ponuja vsaj eno ali dve aktivnosti. "Ponedeljki so namenjeni jogi za otroke in starše, dejavnost vodi Jana Plavec. Ob torkih poteka likovna ustvarjalnica, ki smo jo poimenovali družinski portret in jo vodi Vitomir Kaučič. Naša sodelavka Marina Novak bo ob torkih poskrbela za srečevanja ženske podporne skupine. Srede smo namenili iskrivim pogovorom o življenju in sreči ob čaju, ki jih bo usmerjala Marjetka Pfajfar, sodelujoči pa se bodo dotaknili vseh področij družinskega življenja. Četrtkova druženja smo poimenovali babice za vnučke z Matejo Rajh in so namenjena socialni vključenosti starejših in aktivnemu staranju ob ustvarjalnem delu za širšo družino. V podporni skupini Zmorem, povezujeta jo Helena Korošec in Peter Ivanuša, pa se udeleženci posvečajo soočanju z odvisnostjo skozi prevzemanje odgovornosti za vključevanje v družino in socialno okolje. Petkova srečanja Družinski pogovor z Erno smo zaupali Erni Fišinger, ki bo udeležencem pomagala in svetovala v njihovih prizadevanjih, da ustvarijo družino, katere toplina bo družinske člane naredila sočutne, jim dala moč in trdnost, zagotavljala varnost in sprejetost ter s tem možnost občutenja lastne vrednosti," predstavlja delo ormoškega centra za družine Viki Ivanuša.

Dodaja, da jedro dogajanja CDO predstavljajo podporne skupine: "Te udeležencem nudijo strokovno podporo ob najrazličnejših preizkušnjah v življenju, ko je dobrodošla pomoč strokovnjaka ali želijo svoja mnenja in izkušnje deliti z drugimi in na ta način oplemenititi svoje življenje. Izvajalci aktivnosti so socialni delavci, specialni pedagogi, pedagogi, psihologi, ki imajo poleg strokovnega znanja tudi dolgoletne izkušnje pri tovrstnem delu."

Aktivnosti za otroke

Za otroke bo v ormoškem gradu, kjer ima center za družine svoje prostore, vsak teden na voljo več delavnic, pa se bodo mladi tam lahko ukvarjali z likovnimi, glasbenimi, plesnimi dejavnostmi, si ogledali tudi kak risani film, se o videnem pogovarjali in poustvarjali. Precej pozornosti bodo namenili še naravoslovju in k sodelovanju večkrat povabili tudi starše oziroma kar cele družine.

V veselem pričakovanju počitniških dogodivščin 
Arhiv Ljudske univerze Ormož

"Aktivnosti za najmlajše bodo najbolj zgoščene v času počitnic, z dejavnostmi začenjamo že v ponedeljek, 28. junija, potekale pa bodo vse do konca avgusta. Zavedamo se težav, ki jih imajo s počitniškim varstvom naše družine, zato jim ponujamo celodnevno varstvo otrok z zabavnimi, ustvarjalnimi in poučnimi delavnicami. Počitniške aktivnosti bo vodila Hana Krašovec Kumer, mag. profesorica razrednega pouka, hkrati pa tudi sama mama treh otrok. Je pa treba otroke na te brezplačne aktivnosti pred vsakim začetkom tedna prijaviti, da bomo lahko dobro načrtovali delo z njimi," napoveduje direktorica ormoške ljudske univerze, ki še dodaja, da se počitniškega varstva lahko udeležujejo otroci od petega leta dalje, mlajši pa bodo dejavnosti lahko obiskovali v spremstvu staršev oziroma starih staršev.

Otroci za udeležbo na počitniških aktivnostih potrebujejo le svoje copatke, rezervna oblačila in plastenke ali stekleničke, da si bodo vanje lahko nalivali vodo ali sok. Varstvo bo potekalo od ponedeljka do petka, od 7. do 16. ure, po potrebi se bo organiziralo tudi bolj zgodnje ali kasnejše varstvo. Aktivnosti so zasnovane skrbno in premišljeno, tako da bodo otroci poleg zabave odnesli tudi nova znanja, spretnosti in veščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta