V Destrniku slavi Vlasta Tetičkovič Toplak, v Dornavi novi župan Zorko, v Gorišnici Kolar

Hojka Berlič Hojka Berlič
04.12.2022 19:06

V Destrniku slavi Vlasta Tetičkovič Toplak, v Dornavi novi župan Matej Zorko, v Gorišnici Borut Kolar. V Središču ob Dravi zmaga za le en glas Toniju Jelovici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj napeto v Gorišnici: V prvem krogu je bila razlika med kandidatoma manj kot odstotek volilnih glasov. 
Darja Lukman Žunec

V vseh občinah Spodnjega Podravja so beležili nadpovprečno volilno udeležbo, od slabih 55 pa do kar skoraj 71 odstotno volilno udeležbo v občini Središče ob Dravi. V Sloveniji se je sicer do 19. ure na volišča podalo slabih 40,5 odstotkov od dobrih 490 tisoč volilnih upravičencev drugega kroga županskih volitev.

V Središču ob Dravi je sicer ob kar več kot 70 odstotni volilni udeležbi za las, z 50,04 odstotki glasov zmagal samostojni podjetnik Toni Jelovica, za njim je le za en glas zaostal dosedanji župan Jurij Borko.

V Dornavi so volivci županski mandat za prihodnja štiri leta, s kar dobrimi 75 odstotki glasov, zaupali podjetniku Mateju Zorku (SDS). Nekoč že dva mandata župan Rajko Janžekovič (skupina volivcev) je tako prejel slabih 25 odstotkov.

V Destrniku bo občino v prihodnjih štirih letih vodila županja Vlasta Tetičkovič Toplak (SLS, SDS ter Lista Drugačni in povezani). Dosedanja direktorica tamkajšnje občinske uprave je prejela dobrih 52 odstotkov glasov volivcev: "Ocenjujem, da smo vodili korektno kampanjo. Ker sem ženska, pa tudi zaposlena v občinski upravi, mi je bilo še toliko težje. Soočenja so bila kar huda, ves čas so se pojavljala tudi spotikanja, v ospredju je bil župan Franc Pukšič. Sicer sem upala na zmago, a je bilo težko. Sedaj pa nameravamo nadaljevati z razvojem Destrnika, ki smo ga že začrtali." Njen protikandidat je bil samostojni podjetnik Branko Horvat (Lista za Urban).

V Gorišnici s slabimi 59 odstotki glasov zmaga mlademu podjetniku  Borutu Kolarju (skupina volivcev). Kandidatu SLS Jožefu Petku, sicer v preteklosti že podžupanu, so volivci namenili dobrih 41 odstotkov glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta