V društvu so tudi letos pripravili presmec, dolg osem metrov

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
16.04.2022 03:00

Letos so člani društva, ki so se leta 1999 z najdaljšim presmecem (303,8 metra) vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, postavili presmec, ki ga je blagoslovil župnik Jože Muršec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 2019 so presmec k blagoslovu peljali s konjsko vprego.
Arhiv Društva

Člani Društva Presmec iz Dolgih Njiv so znani po tem, da zmeraj presenetijo z izdelanim presmecem oziroma butaro, ki na cvetno nedeljo krasi farno cerkev svetega Ruperta v Voličini. Tudi letos so pripravili presmec, dolg osem metrov. Minulo nedeljo, ki jo kristjani imenujejo cvetna nedelja, je domači župnik Jože Muršec presmec, ki so ga člani društva postavili pri cerkvi, blagoslovil. "Najmanj sedem različnih vrst lesa mora biti v pravem presmecu," razloži predsednik društva Igor Vogrin. Sredino njihovega velikanskega presmeca predstavlja deblo, okoli katerega napletejo različne vejice zelenja, ki jih sami naberejo - "črenco", metriko, evo, pušpan, lesko, dren in bršljan. Presmec je letos nastajal ves teden.

Člani Društva Presmec, lenarški župan Janez Kramberger in domači župnik Jože Muršec.
Društvo Presmec

V društvu so spletli tudi manjše presmece, ki so jih ponujali na velikonočni tržnici v Lenartu minuli konec tedna in v Voličini na cvetno nedeljo. "Naredili smo okoli 300 manjših presmecev in razdelili veliko posameznih vejic," je še dodal Vogrin. Že 26 let so člani Društva Presmec tako prizadevni. Društvo šteje več kot 40 članov. Za njihovo prizadevnost in vsakoletni trud jih je pohvalil lenarški župan Janez Kramberger.

Leta 1999 so si z najdaljšim presmecem (303,8 metra) pridelali vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, leta 2013 pa z adventnim vencem s premerom 101 meter. Pred leti so v Piranu postavili pomanjšano izvedbo tega rekordnega adventnega venca, s premerom deset metrov. Društvo stremi k ohranjanju tradicije, ki je na vasi v veljavi, odkar pomnijo, zato tudi v teh negotovih časih te dobre navade in krajevno tradicijo skrbno gojijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta