V Kidričevem varno z nevarnimi odpadki

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.06.2020 16:00

Podjetje Saubermacher je v Kidričevem posodobilo in nadgradilo center nevarnih odpadkov v industrijski coni Kidričevo. Sodoben in avtomatiziran protipožarni sistem za večjo varnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center za ravnanje z nevarnimi odpadki Saubermacher v Kidričevem 
Andrej PETELINŠEK

Pred tremi leti prenovljeni center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem z zmogljivostjo do 51 tisoč ton nevarnih odpadkov letno velja za enega najsodobnejših tovrstnih centrov pri nas. Naložba slovenskega podjetja, ki je del istoimenske avstrijske skupine Saubermacher, je del dolgoročne strategije razvoja centra in so jo načrtovali že ob začetku gradnje pred petimi let. Kot pravijo v podjetju, ta ne prinaša le višjih varnostnih standardov, pač pa tudi nova delovna mesta in nadgradnjo dosedanjih storitev na področju ravnanja z nevarnimi odpadki.

Obdelajo dobro polovico nevarnih odpadkov

V zadnjem letu je podjetje Saubermacher kidričevski center, kjer letno obdelajo blizu 60 odstotkov vseh zbranih nevarnih odpadkov v državi, še nadgradilo in posodobilo. Kot je ob predstavitvi druge faze izgradnje centra poudaril Rudolf Horvat, direktor Saubermacher Slovenija, pa so še posebno ponosni na sodoben in avtomatično voden protipožarni sistem: "V industrijski coni Kidričevo smo postavili enega najsodobnejših centrov za ravnanje z nevarnimi odpadki v državi. Letno prevzamemo, obdelamo in pripravimo za nadaljnjo obdelavo blizu 36 tisoč ton nevarnih odpadkov, ki jih v nadaljnjo obdelavo oziroma uničenje izvozimo v Avstrijo, Nemčijo, Madžarsko in zadnje leto tudi v Švico, iščemo pa še nove poslovne partnerje. Prevzemamo nevarne odpadke, zbrane v Sloveniji, gre pa za nevarne snovi, kot so kisline, lužine, olja, odpadki iz delavnic, mulji pri odstranjevanju barv in lakov, pa tudi onesnažena zemlja. S povečanjem zmogljivosti smo povečali tudi število zaposlenih in zdaj je v našem centru zaposlenih 47 delavcev, velika večina jih je visoko izobraženih, mladih in delavcev iz tukajšnjega okolja."

Center za ravnanje z nevarnimi odpadki Saubermacher v Kidričevem 
Andrej PETELINŠEK

Deset milijonov za sodoben center

Celotna investicija v industrijski coni Kidričevo je podjetje Saubermacher stala 10 milijonov evrov, zadnja, ki vključuje posodobitev in nadgradnjo centra, pa 3,5 milijona evrov. Vodilni v podjetju Saubermacher poudarjajo, da vse emisije, ki nastanejo pri obdelavi nevarnih odpadkov, v centru nenehno nadzorujejo. Center je tudi s tehničnega vidika izredno dobro opremljen in predstavlja najsodobnejši visokotehnološki center za trdne in tekoče nevarne odpadke v Sloveniji. Njegovo jedro tvorijo kemično-fizikalni predelovalni obrat s popolnoma avtomatiziranim sistemom vodenja procesov, izredno pomemben del centra je tudi sodobno opremljen laboratorij, pa najnovejša skladiščna in obdelovalna infrastruktura.

Andrej Gomboši, odgovoren za proizvodnjo v podjetju Saubermacher Slovenija.
Andrej PETELINŠEK
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta