V Lovrencu o neizprosnem življenju pohorskega kmeta

Mateja Bečan
20.08.2022 05:40

V svojem lani posnetem filmu ga je tokrat v Lovrencu predstavil biolog in naravovarstvenik Matjaž Jež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V lovrenški Puščavi so si ogledali film Matjaža Ježa.  
Mateja Bečan

Jezernikovi dnevi, že 29. in tudi letos s pestrim kulturnim, športnim in zabavnim programom za vse generacije, so na polovici. Zadnji počitniški dnevi in topli avgustovski večeri so kot nalašč za obisk dogodka ali dveh. Organizatorji so z dosedanjim obiskom prireditev zadovoljni, eden bolj obiskanih pa je bil večer, posvečen dokumentarnemu filmu. Na povabilo planinskega društva se je odzval glavni avtor lani posnetega filma Življenje pohorskih planj, biolog in naravovarstvenik mag. Matjaž Jež. Tudi za tokratno predstavitev filma je bil izbran "puščavski pruh". Klopi, prenosno platno in vso tehnično opremo so postavili v opuščen, zadnjih deset let očiščen in skrbno vzdrževan nekdanji kamnolom (pruh), ki prvotno služi organiziranemu rekreativnemu športnemu plezanju, učenju ter nabiranju tehničnih izkušenj alpinistom in gorskim reševalcem.

Mateja Bečan

Preteklo sredo so se v pruhu zbrali predvsem ljubitelji narave. Uvodoma jih je Matjaž Jež seznanil z biotsko pestrostjo pohorskega hribovja in izpostavil nadvse pomembno vlogo človeka v tem edinstvenem naravnem okolju, del katerega so tudi prebivalci Lovrenca. V filmu, v katerem je znova poudarek na naravi, pa je bilo slikovito in pristno predstavljeno na prvi pogled idilično, v resnici pa težko in neizprosno življenje pohorskega kmeta, kakršno so poznali predniki in ga poznamo še danes.

Dokumentarni film Življenje pohorskih planj je projekt turistične destinacije Zahodno Pohorje, ki sta ga financirali Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner projekta je bila Občina Ribnica na Pohorju, drugi partnerji pa KTV Dravograd, Koroški pokrajinski muzej in Društvo Narava Pohorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta