V Miklavžu dodatno zadolževanje

Damijan Toplak Damijan Toplak
25.01.2020 03:33

Letošnji miklavški občinski proračun, ki bo do 4. februarja v javni razpravi, predvideva dodatno zadolževanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dva izkušenejša miklavška občinska svetnika, levo Dušan Janžek, ob njem Feliks Čuček, ki je z 80 leti tudi najstarejši svetnik v tem sklicu
Damijan Toplak

Ponedeljkovo sejo so miklavški občinski svetniki začeli z minuto molka v spomin na pretekli petek preminulega Rafaela Izlakarja, ki je bil dolgoletni miklavški občinski svetnik (vse do konca leta 2018), pa med pobudniki ustanovitve samostojne občine Miklavž na Dravskem polju, tudi ustanovitelj zelo dejavnega društva Glog, ki je delovalo na področju zdravega življenjskega sloga občanov. Izlakar je bil prejemnik številnih občinskih priznanj, tudi občinskega zlatega grba in si je prizadeval za izboljšave v kraju Miklavž in v celotni miklavški občini ter aktivno sodeloval v razpravah na sejah miklavškega občinskega sveta.
Ker v miklavški občini še ni sprejetega proračuna za leto 2020, v ponedeljek so opravili šele prvo obravnavo in dali predlog proračuna v javno obravnavo vsem zainteresiranim, ki lahko podajo pripombe nanj do 4. februarja, so občinski svetniki potrdili začasno financiranje v miklavški občini, ki bo trajalo do konca marca, v tem obdobju pa ne bodo mogli začeti nobenih novih investicij. Glavna značilnost predloga letošnjega proračuna je, da bo 566 tisoč evrov novega zadolževanja, od tega 540 tisoč evrov pri poslovnih bankah, saj odhodki (6,98 milijona evrov) presegajo prihodke občine (6,09 milijona evrov), župan Egon Repnik pa je zavrnil pomisleke nekaterih občinskih svetnikov, da je to predvsem posledica tik pred zdajci predlagane celovite energetske prenove občinske stavbe, ki bo pretežno financirana iz občinskega proračuna. S prodajo stvarnega premoženja (nepremičnin) načrtuje miklavška občina letos 195 tisoč evrov prihodkov in pa, da bo sama kupila za 225 tisoč evrov nepremičnin.
Še vedno v miklavški občini ostajajo neuspešni s pobudo, da bi vsaj za kolesarje bil omogočen dostop do pokopališča Dobrava tudi z miklavške strani, saj v Pogrebnem podjetju Maribor naj za to ne bi imeli posluha, bo pa miklavška občina še letos poskrbela za prenovo mrliške vežice na miklavškem pokopališču. Občinski svetnik Feliks Čuček je opozoril na slabo stanje ograje na mostu čez Dravo, a ker gre za državno cesto, obnove ograje pred letom 2021 ni pričakovati. Na pobudo občinskega svetnika Boštjana Hočevarja bodo reševali problematiko, da bodo do občinskega štipendiranja ob rednih upravičeni tudi izredni študenti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta