V ptujskem domu upokojencev ob širitvi okužb med stanovalci in zaposlenimi za pomoč prosili prostovoljce

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.02.2022 12:55

Obiske so povsem omejili, zaradi odsotnosti velikega deleža zaposlenih pa že pomagajo prostovoljci. Uvedli so 12-urni delovnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaostrene razmere v ptujskem domu upokojencev, ki jih vse težje obvladujejo 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Zaradi širjenja okužb s koronavirusom so morali v ptujskem domu upokojencev in v večini njegovih enot vzpostaviti sive in rdeče cone, povsem so omejili obiske, zaradi velike odsotnosti zaposlenih pa so na pomoč poklicali tudi prostovoljce. "V vseh petih domskih enotah imamo vzpostavljene sive cone. Rdeče cone pa na Ptuju, Juršincih, Muretincih in Kopru, razen v enoti Kidričevo," pravi Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj, ki dodaja, da je bilo sredi tedna v rdeči coni na Ptuju 33 stanovalcev, v Muretincih 4, v Juršincih 36 in v Kopru pa 11 stanovalcev: "Od skupaj 486 zaposlenih je zaradi okužbe s covidom-19 v izolaciji 51 sodelavcev, dodatno jih je še pet v karanteni zaradi visoko rizičnega stika, to so necepljeni, za katere smo ocenili, da je tveganje za prenos okužbe visoko. Dodatno je zaradi drugih vrst odsotnosti, kot so bolezen ali nega otroka, odsotnih še 31 sodelavcev."

Prav zaradi kadrovske stiske se je vodstvo doma odločilo na pomoč pozvati prostovoljce, nekdanje zaposlene in vse, ki so pripravljeni pomagati. "Vsake pomoči smo veseli in je nadvse dobrodošla, pomagajo tudi naši strokovni delavci, ki se samoiniciativno vključujejo v neposredno delo na posameznih nadstropjih, administrativno osebje tako denimo pomaga pri delu v pralnici in pri razvozu hrane po oddelkih. Poziv prostovoljcem smo objavili tudi na spletni strani doma in na družbenih omrežjih. Prostovoljci, ki jih je iz dneva v dan več, nam te dni že pomagajo pri delu v pralnici in drugih delovnih procesih," pravi Šiplič Horvatova, ki dodaja, da upajo, da se bodo okužbe v naslednjih dneh umirile: "Razmere so resnično težke, a jih obvladujemo, je pa delo tačas zares naporno, uvedli smo tudi 12-urni delovnik."

V domu so že pred dnevi povsem omejili obiske pri svojih stanovalcih, zdaj so ti mogoči le pri umirajočih. Od konca januarja je zaprta tudi sicer med stanovalci in njihovimi obiskovalci priljubljena domska kavarna, kjer so radi posedeli tudi mimoidoči Ptujčani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta