V ptujski bolnišnici leto nad pričakovanji

Hojka Berlič
28.12.2018 16:07

Ob koncu leta ob zmanjšanem primanjkljaju optimistični. V 2019. načrtujejo izgradnjo urgence pa tudi druge pomembne investicije in programe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dosežke v tem letu so predstavili Teodor Pevec, Anica Užmah in Bojana Volk.
Hojka Berlič

V ptujski bolnišnici so po besedah direktorice Anice Užmah z letošnjim poslovanjem v glavnem zadovoljni. Leto naj bi tako zaključili z okrog 550 tisoč evri presežka odhodkov nad prihodki, kar je za 350 tisoč evrov bolje od načrtovanega. Največ je k temu uspehu po oceni Užmahove prinesla uresničitev sanacijskega ukrepa, poimenovanega realizacija delovnega programa 100+1%.

Dosežke v tem letu so predstavili Teodor Pevec, Anica Užmah in Bojana Volk.
Hojka Berlič

Vse višji primanjkljaj

Primanjkljaj v ptujski bolnišnici sicer iz leta v leto raste, z izjemo let 2015 in 2017, ko je bil sprejet interventni zakon, ki jim je prinesel 6,155.000 evrov, kar je v primerjavi s slovenskimi bolnišnicami, kot je pojasnila direktorica, nekoliko višji odstotek pomoči glede na vse prihodke.

900 tisoč evrov investicij

V tem letu so v ptujski bolnišnici realizirali le za slabih 199.700 evrov investicij od načrtovanih dobrih 776 tisoč. A v postopku javnega naročila je še nakup endoskopske linije v ocenjeni vrednosti 220 tisoč evrov, rok za oddajo ponudb pa je v začetku januarja. Postopek javnega naročila za nakup 30 bolniških postelj z omaricami je bil razveljavljen in ga bodo ponovili v prihodnjem letu. Investicija je bila ocenjena na 34 tisoč evrov. Po besedah Užmahove je pomembna pridobitev UVC dezinfektor, za katerega še plačujejo mesečni najem, zmanjšuje pa tveganje za okužbo, povezano z zdravstveno oskrbo.

V ptujski bolnišnici poleg izgradnje urgence načrtujejo še druge investicije in nove programe.
Hojka Berlič

Širijo programe

Takoj januarja bo po besedah Pevca v ptujski bolnišnici začela delo izkušena nevrologinja iz UKC Maribor, ki bo uvedla EMG-preiskave, za katere so v Sloveniji dolge čakalne dobe. "Za leto 2019 načrtujemo nov koncept razvojne ambulante, ki bo multidisciplinarna. Se pravi, gre za oskrbo otrok s posebnimi potrebami, ki potrebujejo pristop, kjer jih obravnavajo tako delovni terapevti kot klinični psihologi ali pa vsaj psihologi s posebnimi znanji s tega področja. Vključuje se tudi socialna služba. Gre za na novo financiran projekt, pri katerem predvidevamo zaposlitev petih strokovnjakov, ki jih doslej bolnišnica ni imela. Uporabljali pa jih ne bomo zgolj v namene te razvojne ambulante, ampak bodo koristili tudi ostalim oddelkom," je načrte za prihodnje leto povzel Pevec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta