V ptujski bolnišnici zdaj več cepljenih zdravnikov, Spodnje Podravje še naprej zaostaja

10.09.2021 06:00
Precepljenost zdravnikov ptujske bolnišnice se je po korakih s tri četrtine v juliju zdaj le zvišala do 84 odstotkov. Preverili smo tudi, kakšne so razmere v zdravstvenem domu in med zasebniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptuj. Bolnišnica (foto: Slavica Pičerko Peklar)
Slavica Pičerko Peklar

Po podatkih o cepljenosti zdravnikov proti covidu-19 v slovenskih bolnišnicah se je ptujska bolnišnica po podatkih za sredino poletja s 75 odstotki cepljenih zdravnikov prepričljivo uvrstila na zadnje mesto v državi, v zadnjih dneh pa je uspela delež cepljenih zvišati na 84 odstotkov. Še zmeraj sicer zaostaja za državnim povprečjem v bolnišnicah, ki je okoli 90 odstotkov. "Veliko teh, ki se niso cepili, ima kakšno zdravstveno omejitev, nekaj je tudi prebolevnikov in ti še niso bili cepljeni. Pri drugih, ki se ne želijo cepiti, gre za to, da imajo drugačen pogled na stvari in jih ni mogoče prepričati o nasprotnem. Imamo tudi precej mladih zdravnic, ki povezujejo cepljenje z bližnjo nosečnostjo. Podobno je pri medicinskih sestrah. Tisti, ki zaupamo znanosti, smo se tako cepili. Nikogar pa ne moremo prisiliti. Več od tega, da daš osebni zgled in jih prepričuješ, žal ni mogoče storiti. Takšnih imamo tudi v državi skoraj polovico," o stanju pravi direktorica Splošne bolnišnice Ptuj Anica Užmah in še dodaja, da se sicer številke po korakih nekoliko popravljajo, saj se cepijo tisti, ki so covid preboleli, poleg tega se glede na to, da število zaposlenih zdravnikov ni visoko, v odstotkih tudi bolj odrazi: "Seveda cepimo ves čas in vsake toliko se še kdo odloči. Tudi za tretji odmerek smo že dali povpraševanje in imamo kar precej zanimanja, tudi med zdravniki."

Bolj množično cepljenje ostalih zaposlenih

Teodor Pevec, strokovni direktor v ptujski bolnišnici, ocenjuje, da precepljenost med zdravniki ni tako nizka, kot je to videti iz statističnih podatkov: "V bolnišnici nas dela 50 zdravnikov in le nekaj necepljenih se takoj močno odraža v predstavljenih podatkih. Res je, da se med štirimi zaposlenimi na radiološkem oddelku trije niso odločili za cepljenje, eden od teh je covid prebolel. Tudi sicer imamo med zaposlenimi večje število prebolevnikov, pomisleke, povezane s cepljenjem, pa ima tudi nekaj mlajših kolegov. Na drugi strani nas je veliko, ki se zdaj odločamo že za tretji odmerek cepiva, cepljenje pa bo steklo že prihodnje dni. Med drugim zdravstvenim osebjem je precepljenost nekaj več kot polovična. Pogovorili smo se z vsemi in jim predstavili pomen cepljenja, kaj več pa pri odraslih in strokovno podkovanih sodelavcih niti ne moremo narediti. Množičneje so se za cepljenje odločili v drugih službah, kar je denimo pri čistilkah, ki so prisotne na več deloviščih, zelo pomembno."

Covid oddelek ptujske bolnišnice bo tudi v prihodnje vodil zdravnik Primož Horvat, ki je covid prebolel in se potem takoj, ko se je lahko, tudi cepil: "Zdaj čakam na tretji odmerek cepiva in med mojimi kolegi, še posebno tistimi, ki so se z boleznijo srečali pri svojem delu, je zanimanje za vnovično cepljenje veliko."

Bolnišnica na Ptuju
Peklar Slavica Pičerko

Kot pravi Andrej Levanič, namestnik predstojnice otroškega oddelka, se je za cepljenje odločilo vseh pet njihovih zdravnikov in zdravnic in pa vsi, ki sicer strokovno sodelujejo z njimi: "Cepljeni so tudi ostali, ki delajo na oddelku, le dve sodelavki se zaradi zdravstvenih omejitev za cepljenje nista odločili." Popolna precepljenost je, po podatkih, ki jih ima Matjaž Brenčič, predstojnik internega oddelka, tudi med zdravniki na njihovem oddelku.

Prepričan, da vemo premalo

Eden od zdravnikov v ptujski bolnišnici, ki se niso odločili za cepljenje, svojo odločitev pojasnjuje z dejstvom, da o cepivu vemo premalo in da gre za osebno odločitev: "Cepljenje je po moji presoji stvar osebne odločitve in necepljene pozivati ali celo siliti k cepljenju se mi zdi neetično. V naši družini se sicer ne izogibamo cepljenjem, ki so strokovno utemeljena. Zdaj smo se odločili različno, nekateri, tudi mlajši, so se odločili za cepljenje in nam te svoje odločitve niso vsiljevali, kot jih tudi sam nisem prepričeval, da naj se ne cepijo. Ob tem pa seveda spoštujem sprejeta navodila, kako ravnati, da bi se epidemija kar najmanj širila."

Posledice covida vidijo vsak dan

Slika je zelo dobra v ptujskem zdravstvenem domu, kjer od 50 zdravnikov ni cepljen le eden. Cepljenih je tudi sicer okoli 70 odstotkov vseh zaposlenih, po oceni direktorice Metke Petek Uhan pa je še kakšnih deset odstotkov takšnih, ki so covid preboleli: "Pri nas so se zdravniki za cepljenje odločili hitro. In to brez neke prisile. Izvajamo pač tako dejavnost, kjer gre za neposreden stik, na primer pri zobozdravnikih, tudi delo na terenu. Nevarnost okužbe je tako res zelo velika. Dnevno obravnavamo številne bolnike, veliko je kontaktov. Preprosto so se zavedali, da je to potrebno, še druge so spodbujali. Tudi njihovi družinski člani so praktično vsi cepljeni." Po izkušnjah Petek Uhanove so razlogi tistih, ki se za cepljenje ne odločijo, zelo različni, velikokrat pa se bojijo cepiva in njegovih stranskih učinkov. Morda, pravi Petek Uhanova, je razlog za velik odstotek cepljenih v zdravstvenem domu tudi v tem, da imajo redne stike s pacienti po prebolelem covidu: "In vidimo, kakšne posledice prinaša covid, kaj se kasneje s temi pacienti zgodi. So redni obiskovalci ambulant. Verjetno nas je tudi to dodatno spodbudilo." Sicer, še dodaja Petek Uhanova, gre za živo stvar: "Ljudje se še cepijo. Prebolevnikom so na primer priporočilo za cepljenje s šestih prestavili na osem mesecev. Tudi to bo nekoliko podaljšalo proces."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta