Večgeneracijski center Rogoza: Najbolj pogosti uporabniki so starejši občani

Damijan Toplak Damijan Toplak
21.03.2020 05:02

Občina Hoče - Slivnica z večgeneracijskim centrom v Rogozi zadela v polno, zato snuje odprtje še enega centra v Orehovi vasi. Mi smo jih obiskali še malo pred zaprtjem zaradi novega koronavirusa, ko so imeli telovadbo za hrbtenico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Telovadba z žogami je nekoliko drugačna, a zato nič manj razburljiva.
Patricija Klinc Rebernak

Večgeneracijski center (VeGeC) občine Hoče - Slivnica v Rogozi, ki ga vodi Patricija Klinc Rebernak, deluje poldrugo leto in v tem času se je njegova ustanovitev izkazala kot zadetek v polno. Okrog 50 tisoč evrov vredno odprtje prostorov v rogoškem domu krajanov je bilo v veliki meri financirano s sredstvi iz tako imenovanega programa LAS, pomagali so tudi posamezniki in podjetja iz hoško-slivniške občine, medtem ko tekoče delovanje v pretežni meri financira Občina Hoče - Slivnica. Finančni učinki delovanja tega večgeneracijskega centra, kjer velika večina predavateljev deluje prostovoljno (povrnejo jim le stroške prevoza), so težko merljivi, vsekakor pa je zelo pomembno in dragoceno druženje različnih generacij. Po pričakovanjih so najbolj pogosti uporabniki rogoškega VeGeC starejši občani, prihajajo pa tudi iz bližnjih krajev, predvsem iz miklavške občine.

V večgeneracijskem centru (VeGeC) občine Hoče - Slivnica v Rogozi so udeleženci pridno telovadili.
Damijan Toplak

Imeli že več kot 300 udeležencev

Po besedah vodje centra so doslej našteli že več kot 300 udeležencev na različnih dogodkih, približno 30 do 40 je takšnih, ki se stalno udeležujejo njihovih delavnic, ki so brez plačila. Tako ponujajo celo tečaj joge, ki se ga udeležujejo tudi mlajši, pa tečaje tujih jezikov (nemščine, angleščine, ruščine), delavnice ročnih spretnosti, kuhanja, organizirajo telovadbo, sprehode po Rogozi in drugih krajih občine. Imajo še likovno sekcijo in pogovorno skupino ter igrajo družabne igre. Največ tečajnikov pridobijo prek spletne strani občine, še več prek svoje facebook strani, prav tako dosedanji tečajniki s programi VeGeC seznanjajo nove udeležence. Ker se je ideja večgeneracijskega centra v Rogozi, ki je oživila prej prazno občinsko stavbo, tako dobro prijela, na občini razmišljajo o podobnem centru še na območju Orehove/Hotinje vasi, natančneje v prostorih AMD Orehova vas, ker bi bila ta lokacija še bolj dostopna prebivalcem slivniškega dela občine. Sodelujejo z bivalno enoto VDC Polž v Bohovi, začenjajo sodelovanje s centrom za socialno delo, pove Klinc Rebernakova.

Tudi za otroke pripravijo zanimiv program.
Patricija Klinc Rebernak

Večina iz upokojenskih vrst

Ob našem obisku rogoškega VeGeC je potekala telovadba za hrbtenico, ki se je je udeležilo deset udeležencev ali pol manj kot običajno, saj je strah pred širjenjem novega koronavirusa razredčil tudi njihove vrste. Večina udeležencev je bila iz upokojenskih vrst, čeprav bi nekaterim telesno pripravljenost zavidali precej mlajši, skozi vaje jih je vodila vaditeljica, trenerka in fizioterapevtka Iva Ule.
Boris Rozman iz Hoč je bil edini moški med tistimi, ki so se razgibavali, prišel je z ženo. Udeležuje se tudi joge, tibetanskih vaj, pohodov, občasno kakšne delavnice. Za dogajanja v rogoškem VeGeC je izvedel preko spleta in v pogovoru s prijatelji, kot novopečenemu upokojencu mu veliko pomeni druženje in da ostaja v čim boljši telesni kondiciji. Z njim se je strinjala Katarina Zajšek iz Rogoze, ki po izgubi moža zelo rada obiskuje različne delavnice s telesno aktivnostjo, tudi kuharske in likovne delavnice so ji blizu. "Druženje ter sklepanje poznanstev in prijateljstev mi pomenita ogromno. Če mi bo zdravje dopuščalo, bom še z veseljem prihajala. Tudi na pogovorne ure skupine Čebelice, kjer enkrat tedensko predebatiramo najrazličnejše teme, obiskujemo pa tudi bolne in osamljene," je dejala 77-letna upokojenka Katarina.
Rogoški VeGeC sicer zaradi morebitnega širjenja okužbe z novim koronavirusom do nadaljnjega ostaja zaprt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta