Večine državno sofinanciranih projektov ne izvajajo

Pomurske občine čakajo na obnovo dotrajanih cest in gradnjo nove prometne infrastrukture

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Belec: "Zadeva je zelo resna. Samo upamo lahko, da bodo v Sloveniji vsi, ki jih to zadeva, še naprej odgovorno ravnali, da zdržimo čim dlje brez potrjenega primera okužbe." 
Natasa Juhnov
Predsednik sveta ustanoviteljic Franc Horvat
Nataša Juhnov
Gradnja vzhodne soboške obvoznice, ki bo pomenila nadaljevanje južne obvoznice proti Čardi, je največji infrastrukturni projekt v državnem proračunu.
Natasa Juhnov

Finančno ministrstvo je vzpostavilo spletno mesto, na katerem je mogoče sproti spremljati porabo proračunskih sredstev in prilive. Omogoča tudi pregled projektov, ki jih izvajajo v posamezni slovenski regiji, a pri tem podroben pogled pokaže, da veliko projektov kljub izpisani proračunski vrednosti dejansko ne izvajajo. Preverili smo, kateri so trenutno po vrednosti največji v proračunu zajeti projekti v pomurski regiji.
Pozornost namenjamo samo projektom, katerih celotna vrednost je več kot pet milijonov evrov in ki so izključno vezani na Pomurje. V regiji namreč izvajajo tudi projekte, ki so hkrati namenjeni drugim regijam, kot so zamenjava starih kurilnih naprav z novimi, prestrukturiranje vinogradov, naložbe v gozdarsko mehanizacijo in ureditev vodne infrastrukture.
Po kriteriju, ki smo ga postavili, je najvišje 29 milijonov evrov vredni projekt gradnje vzhodne soboške obvoznice, ki ga izvaja Direkcija za infrastrukturo, odgovorna tudi za izvajanje preostalih infrastrukturnih projektov, o katerih pišemo.

Čakajo že deset let

Sledi 15 milijonov evrov vredni projekt URED Jamna. Trajanje tega projekta gradnje oziroma rekonstrukcije ceste, ki povezuje občini Križevci in Sveti Jurij ob Ščavnici, je predvideno do konca leta 2036, vendar župan občine Križevci Branko Belec ocenjuje, da bi bil lahko dokončan v naslednjih štirih letih. Letos naj bi začeli rekonstrukcijo odsekov državne ceste med Križevci in Žihlavo ter dela nadaljevali v naslednjem letu.

Župan občine Križevci Branko Belec: "Že deset let čakamo na obnovo ceste do občine Sv. Jurij ob Ščavnici."
Natasa Juhnov

Kolesarskih povezav še ni

Petnajst milijonov evrov je vreden projekt gradnje murske kolesarske poti. S potjo, ki bo poleg prometne varnosti kolesarjev povečala tudi turistično privlačnost regije, želijo povezati občine Beltinci, Tišina, Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Radenci, Križevci, Razkrižje, Velika Polana, Veržej, Črenšovci in Apače. Pri tem je navedeno, da bodo v letošnjem letu zgolj spremljali trenutno stanje projekta, aktivnosti pa naj bi nadaljevali prihodnje leto. Trajanje projekta je predvideno do leta 2031.

Tišinski župan Franc Horvat: "Treba bo izvesti novelacijo, kar bo spet zavleklo začetek del."
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta