Velik uspeh ptujske Bistre, ki ga ne bo lahko ponoviti

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.10.2019 15:49

Znanstvenoraziskovalno središče Bistra Ptuj je kot prva slovenska institucija prejelo najvišje priznanje Evropske komisije za najbolj inovativne regionalne projekte Regiostar Award 2019.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priznanje Regiostar Award 2019 je izjemna nagrada za ustvarjalce projekta Citywalk. 
Hojka Berlič

Znanstvenoraziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj je praznovanje 25 let delovanja kronalo še z najvišjim priznanjem Evropske komisije za najbolj inovativne regionalne projekte Regiostar Award 2019 za projekt Citywalk. Izmed 200 projektov, kolikor se jih je iz celotne EU prebilo v ožji izbor, je komisija določila 25 finalistov, o zmagi pa ni odločala le komisija, temveč je ZRS Bistra na zmagovalno stopničko uvrstilo tudi tajno glasovanje, ki ga je opravilo 235 tisoč državljanov 28 držav EU. "To ni mejnik le za ZRS Bistra, temveč za vse institucije, ki se ukvarjajo z regionalnimi inovativnimi projekti v Sloveniji. Že priti v finale je bil sicer za nas velik uspeh, saj so bile med finalisti resnično velike evropske institucije," razsežnosti uspeha, ki bo predvsem izjemna referenca in spodbuda za prihodnje delo, pa tudi dobra promocija Ptuja, pojasnjuje vodja projektne pisarne pri ZRS Bistra Ptuj Danilo Čeh. "Dobiti najvišje mogoče priznanje, pri katerem ima 28 držav možnost tajno glasovati, in v takšni konkurenci, seveda tudi ob delu strokovnih komisij, je - za vse tiste, ki spremljate šport in ste zaverovani v nogomet tako kot jaz - nekaj podobnega, kot če bi Maribor osvojil Champions League," pa je navdušenje nad uspehom v športnem žargonu izrazil direktor ZRS Bistra Ptuj Štefan Čelan. Čeprav je bilo, kot je dodal ob predstavitvi uspeha zavoda, ZRS Bistra Ptuj tudi do zdaj že dobro prepoznavno v Evropi.

​Ne le projekt zaradi projekta

Osnovno idejo za projekt Citywalk, v katerem so se osredotočili na najpreprostejšo obliko mobilnosti v mestih, hojo, ki ob nižanju negativnih okoljskih kazalnikov prispeva k zdravju posameznika in omogoča pristnejšo socialno povezanost, so razvili v ptujskem zavodu. Pešačenje projekt postavlja v središče tudi pri bodočem načrtovanju ali rekonstrukciji transportne infrastrukture in ponuja ideje, kako ob pešačenju poskrbeti tudi za vse tiste oblike druženja, ki pripomorejo k zmanjševanju medsebojne odtujenosti prebivalcev mest. K projektu, skupno vrednem 2,3 milijona evrov, ki je bil sofinanciran iz Podonavskega transnacionalnega programa, so pritegnili 14 partnerjev iz devetih držav. Za zmago pa naj bi bilo po Čehovem mnenju odločilno predvsem, da jim je projekt Citywalk uspelo približati laični javnosti. "V sklopu projekta smo že na Ptuju izdelali več delavnic, več pešačenj, na primer vsakoletno iniciativo Jane's Walk, s katerimi smo izobraževali o pomenu pešačenja in zaprtja mesta za promet ter trajnostne mobilnosti v Ptuju. Hkrati pa smo izobraževali o pomenu evropskih projektov, o tem, kaj ti dajejo. Zavedati se je treba, da od pridobljenih evropskih projektov živi tudi gospodarstvo, saj je treba plačati oblikovanje, pri čemer izbereš lokalnega oblikovalca, lektoriranje, prevajanje, izdelavo strokovnih podlag, projekti hkrati pripeljejo v mesto ljudi." V sklopu projekta so sicer za Ptuj izdelali tudi lokalni akcijski načrt pešačenja ter postavili nove signalne in informativne table, ki usmerjajo tako prebivalce kot turiste do znamenitosti v mestu.

V prihodnje le projekti za druge

Ob uspehu in praznovanju 25 let obstoja zavoda pa Čelan znova izpostavlja prvotno izhodišče zavoda: "Da je naloga zavodov, ki so bili ustanovljeni, da opravljajo naloge, ki so v pomoč občinski upravi, za to pa morejo ob denarju, ki ga dobijo od lokalne skupnosti, pridobiti tudi evropski, državni in zasebni denar." V ZRS Bistra Ptuj tako slabih 20 odstotkov sredstev pridobijo iz proračuna, preostalo pa iz drugih virov. To logiko po Čelanovih besedah poskušajo prenašati tudi v druge zavode in jim pri projektih pomagati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta