Vlada zamenjala člane sveta zavoda Hrastovec, četudi bi se jim mandat kmalu iztekel

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
28.07.2020 12:25

Predsedniku sveta SVZ Hrastovec Mihi Ciglerju se zdi zamenjava v največjem socialnovarstvenem zavodu v Sloveniji precej nenavadna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V svet SVZ Hrastovec je vlada imenovala šest novih članov.  
Slavica Pičerko Peklar

Vlada je v svetu največjega socialnovarstvenega zavoda v državi, ki ima 640 uporabnikov na 25 lokacijah in 450 zaposlenih, SVZ Hrastovec, razrešila šest od sedmih članov, ki jih ima v 13-članskem svetu kot ustanoviteljica zavoda.
Nenavadno je, da jih je razrešila le dobrih osem mesecev, preden bi se jim iztekel redni petletni mandat. Imenovala jih je le za obdobje do konca mandata sedanjega sveta, ki se izteče prihodnje leto v marcu.
Predsednik sveta zavoda Miha Cigler meni, da je poteza vlade presenetljiva, nenavadna in predvsem nepotrebna: "Imenovati nove člane za le nekaj mesecev se mi zdi dokaj nerazumno, saj gre za pomemben zavod v državi, ki potrebuje predvsem stabilne razmere za svoje delo. Nobenega od novih kandidatov sicer ne poznam in me niti ne zanima, kdo in kaj so. Težko pa verjamem, da bodo v tako kratkem času lahko spoznali delo in razmere v zavodu ter odločali o zahtevnih stvareh. Zame je pomembno le dobro delo in vzdušje v zavodu ter počutje njegovih uporabnikov, zato se mi zdijo take poteze nesmiselne. Resnično ne razumem, zadeva ima slab priokus, in prav zanima me, zakaj vlada ni mogla počakati na reden iztek mandata dosedanjih članov. "
Odločitev je, tako Cigler, prišla v neugodnem času, saj mora zdaj kot predsednik v osmih dneh sklicati svet zavoda: "Nismo prejeli niti še naslovov novih članov, niti ne morem zaradi dopustov zagotoviti, da bo svet zavoda sploh lahko v roku izpeljal zamenjavo članov ustanovitelja. Verjetno bo to mogoče šele v avgustu."
Odločitev vlade temelji na razpisu za nove člane sveta tega zavoda, ki ga je izpeljalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Izmed prijavljenih je vlada potrdila Simona Žvajkarja, Nadjo Ferk Rodeš, dr. Gregorja Danka, Ksenijo Zadravec, Karino Lorenčič in Slavico Klemenčič. Od dosedanjih predstavnikov države v svetu je ostal le Tilen Štefanec iz stranke SMC, ki je tudi lenarški občinski svetnik. Razrešili pa so Jasmino Breznik, Janeza Kocbeka, Marijo Zlodej, Simono Eferl, Suzano Vlatkovič in Lidijo Breznik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta