Vodeno z Ano Srednjeveško po gradu v Veliki Nedelji in še kje po okolici

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
22.12.2021 06:25

Vodena doživetja z lokalnimi turističnimi vodnicami so se dobro prijela, obiskovalci so navdušeni nad zgodovinskim bogastvom kraja in ponudbo v okolici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anita Bolčevič goste po navadi sprejme ob vodnjaku na grajskem dvorišču.
Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC

Darja Lukman Žunec

V oktobru in novembru so lokalne turistične vodnice na območju občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi skupno izpeljale več kot 50 brezplačnih vodenj za večjo prepoznavnost turističnega območja Jeruzalem Slovenija. Prijavitelj vodenih doživetij, Javni zavod za turizem, kulturo in šport Ormož, je bil uspešen na javnem razpisu Slovenske turistične organizacije (STO) in dobil denar za brezplačna vodenja obiskovalcev te destinacije. Vodenja lahko izvajajo le licencirani lokalni vodniki, ki jih je STO opremila z majicami in obešankami za okrog vratu z logotipom I Feel Slovenia.

Med top 5 doživetij

Anita Bolčevič izvaja eno do štirih vodenih doživetij pod naslovom Kmečko življenje nekoč z Ano Srednjeveško po Veliki Nedelji. Pravi, da je bilo teh vodenj na njenem območju doslej kakih 25, večinoma so bili najavljeni gostje iz Slovenije, ki so za ponudbo izvedeli preko spletnih strani ali družbenih omrežij, a so se jim pogosto naključno pridružili še drugi, predvsem individualni gostje in družine.

Grad z muzejskimi zbirkami omogoča vpogled v zgodovino in kmečko življenje. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC

Darja Lukman Žunec

Bolčevičeva, ki je tudi destinacijska menedžerka za območje Jeruzalem Slovenija, pojasnjuje: "Naše območje sodi v Termalno Panonsko Slovenijo, kjer med top 5 doživetij spadajo programi Zdravo z vodami, Termalno sproščujoče, Grajsko in samostansko, Lokalno okusno in Nastanjeni v naravi. Vse to in še več ponuja tudi Velika Nedelja s širšo okolico." Pravi, da je vodenje zanjo pravi izziv, saj se je skupaj še s 40 drugimi občani odločila postati lokalna vodnica in se pri tem veliko naučila o svojem kraju in okolici. Prepričana, je da imajo kaj pokazati in to spoznanje po ogledih z navdušenje nad videnim z njo delijo tudi obiskovalci.

Kot jim po navadi pojasni na začetku ogleda, je Velika Nedelja dobila ime na cvetno veliko nedeljo, ko so nemški vitezi križarskega reda premagali Ogre daljnega leta 1200: "Bogato zgodovino kraja obiskovalcem razkrijemo z vodenim ogledom gradu, kjer je etnološka zbirka z eksponati iz kmečkega življenja nekoč in razstava Velika Nedelja skozi stoletja. Ogledajo si tudi cerkev Svete trojice, kjer lahko občudujejo najstarejši krstilnik v Sloveniji, in čudovito okrašen kor." Vodnica spomni tudi na zelo dejavno Kulturno društvo Simona Gregorčiča, ki deluje že več kot sto let in je daleč naokoli znano po uprizarjanju iger na prostem, kjer nastopa tudi po sto domačinov, njihove premiere in številne ponovitve večinoma komedij in veseloiger pa si ogleda po nekaj tisoč ljudi iz bližnje in širše okolice.

Dodatna ponudba

Novejša pridobitev kraja je Turistično-informativna točka, ki se ponaša z lokalnimi izdelki. Z vsemi tistimi, za katere so podjetni posamezniki pridobili tudi certifikate kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

Anita Bolčevič, turistična vodnica (foto: Darja Lukman Žunec)
Darja Lukman Žunec

V okviru vodenja Bolčevičeva dodatno organizira pokušino vrhunskih vin in nakup lokalnih izdelkov: "V bližnji okolici lahko gostje obiščejo Vinsko klet Kogl. Če je še niso, jo je treba kmalu, saj tam lahko uživajo v posebnem razgledu in svojim brbončicam privoščijo okušanje vrhunskih vin. Vinska klet Kogl je družinsko podjetje družine Cvetko, ki živi samo od vinogradov v neposredni bližini čudovitega griča, ki se vzpenja nad Veliko Nedeljo." Gostje se pogosto odločijo tudi za ogled muzejsko urejene železniške postaje v Osluševcih, poimenovane Na stanici, kjer člani društva za ohranjanje dediščine Prleški železničar obiskovalce popeljejo v železničarsko zgodovino in predstavijo razstavljene eksponate, ki privabijo nostalgične spomine na vožnjo z vlaki nekoč. Še posebno otroci so navdušeni nad maketami in muzejsko urejenim vagonom.

Velika Nedelja je, kar zadeva prenočišča, v nekoliko boljšem položaju, saj imata turistični kmetiji Sonje Ozmec in Pri Šebekovih po domače kar dvanajst lepo urejenih sob za goste, ob tem pa ponujajo izvirno prleško kulinariko, kot so meso iz tünke, prleška gibanica, ajdov krapec, prleški zajtrk, kosilo in večerja. Odprejo tudi vrata zbirke kmečkih predmetov, prostor za druženje in vinsko klet.

V Trgovišču obiskovalci radi obiščejo zbiratelja Marijana Horvata, ki z veseljem pokaže muzejsko zbirko Brjaga z več tisoč predmeti iz časa Avstro-Ogrske, Kraljevine Jugoslavije, prve in druge svetovne vojne ter vse do danes. "Številni ponudniki, ki so hkrati prejemniki kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija goste z odprtim srcem povabijo k sebi, da doživijo pravo prleško vzdušje in si zaradi naše gostoljubnosti zaželijo, da sploh ne bi odšli," iz izkušenj letošnjega vodenja obiskovalcev sklene Bolčevičeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta