Vodstvo ptujske občine v gradnjo sončnih elektrarn

Hojka Berlič Hojka Berlič
06.03.2024 15:30

Na Ptuju se pripravljajo na investicije v gradnjo sončnih elektrarn na javnih stavbah pa tudi na degradiranih območjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
CERO Gajke, zapiranje odlagališča odpadkov 
Hojka Berlič

Vodstvo ptujske občine vidi razvojno priložnost pa tudi priložnost za nižanje stroškov električne energije, kar pričakujejo, da bo tudi v prihodnje vse pomembnejše vprašanje, med drugim v investicijah v sončne elektrarne. Kot poudarja direktor občinske uprave Alen Jevtović, gre po eni strani za investicije v sončne elektrarne na strehah že obstoječih, večinoma javnih stavb. "Pripravljen imamo popis in soglasja pa tudi že projekt za izvedbo, saj je prav te dni napovedana objava razpisa, v katerem bo to verjetno tudi eden od  pogojev. Na javnih objektih imamo tako trenutno možnost postavitve sončnih elektrarn moči enega MW." Skupno so na občini tako pridobili že blizu 30 soglasij. Med večjimi objekti so večnamenska dvorana v Spuhlji, Dvorana Mladika, Zdravstveni dom Ptuj, velike strehe imajo tudi domovi krajanov. Kot je še dodal Jevtović, se nameravajo o kompromisnih rešitvah pogovarjati tudi z gasilskimi društvi.

Hkrati imajo po besedah Jevtovića vse pripravljeno za prijave na razpise za gradnjo sončnih elektrarn na degradiranih območjih: "Kljub nekaterim spremembam zakonodaje, ki naj bi omogočala umeščanje sončnih panelov tudi na nekatere druge površine, si sami resnično prizadevamo, da bi sončne elektrarne umeščali na degradirana območja. Najbolj očitna možnost so zaprta odlagališča odpadkov. Tako je tu ena možnost stara deponija. Velika priložnost pa je tudi na območju odlagališča, ki je sedaj v procesu zapiranja v CERO Gajke." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta