(VOLITVE PODRAVJE): Na Ptuju že slavi Nuška Gajšek

Hojka Berlič Hojka Berlič
20.11.2022 21:09

Ptujska županja Nuška Gajšek prepričljivo, s skoraj 65 odstotki glasov, do drugega mandata že v prvem krogu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nuška Gajšek
Igor Napast

Kot kažejo neuradni podatki, je v mestni občini Ptuj volitve z okoli 65 odstotki glasov podpore že v prvem krogu dobila županja Nuška Gajšek, kar se na Ptuju ni zgodilo že 16 let. Kot je povedala Gajškova, si je zmage v prvem krogu sicer želela, a je kljub vsemu ni pričakovala, saj se je na Ptuju za župansko mesto vendarle potegovalo kar 8 kandidatov in je je zato še toliko bolj vesela. "Verjamem, da nas čakajo štiri zelo težka, pestra leta. Zagotovo ne bo lahko, vsaj glede na globalne napovedi. A imamo nek način dela, vzpostavili smo odnose, komunikacijo. In upamo, da bomo na tem gradili." Gajškova sicer volilno kampanjo ocenjuje za konstruktivno in strpno. Po njenih besedah pa so bili tudi volilni programi strank zelo podobni, nekih večjih razhajanj naj ne bi bilo.

Drugi rezultat je z okoli 16 odstotki glasov dosegel Andrej Čuš, na tretjem mestu je Franjo Rozman (SDS) s slabimi devetimi odstotki glasov. Na Ptuju so sicer zabeležili 46 odstotno volilno udeležbo.

Devet županov znanih že pred volitvami

Medtem, ko je večina kandidatk in kandidatov za županje in župane nestrpno pričakovala rezulate letošnjih lokalnih volitev, pa so nekateri, ker protikandidatov na volitvah niso imeli, dan preživeli precej bolj mirno.

Rezultati volitev za župane so bili tako že pred današnjim dnem znani za kar štirih od šestih občin na lenarškem območju, kjer je bil v županski tekmi le po en kandidat. V Lenartu tudi naslednja štiri leta, že peti mandat, na čelu občine ostaja dosedanji župan Janez Kramberger (predlagatelj skupina volivcev). Tudi Peter Škrlec (SDS), ki je župan že vse od ustanovitve občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, je brez konkurence dobil vnovičen mandat. Drugi mandat je bil prav tako brez protikandidata že pred nedeljo zagotovljen Milanu Repiču (SLS) v občini Benedikt, pa tudi cerkvenjaški župan Marjan Žmavc je bil tokrat edini zapisan na volilnem lističu, kandidiral je s podporo skupine volivcev.

Na Ormoškem je bil že pred volitvami znan peti mandat Mira Cvetka (NSi) v občini Sveti Tomaž.

Tudi v Halozah se kar trem županom ni bilo treba boriti za vnovično izvolitev, in sicer završkemu županu Slavku Pravdiču (NSi), podlehniškemu županu Sebastianu Toplaku, ki ga je tokrat predlagala skupina volivcev ter v Žetalah Antonu Butolenu, ki ga je za sedmi mandat kandidirala skupina volivcev.

Med slovenskogoriškimi občinami je bilo že pred današnjim dnem jasno, da bo v Svetem Andražu še en mandat šel v rok sedanje županje Darje Vudler Berlak (neodvisna lista Skupaj za ljudi)

Spodnje Podravje in Ormoško

David Klobasa (NSi) si je v Občini Sveta trojica v Slovenskih gorica že v prvem krogu s slabimi 84 odstotki glasov zagotovil svoj drugi mandat. Tudi pri Sveti Ani je vse jasno že v prvem krogu, v katerem s skoraj 80 odstotki glasov slavi Martin Breznik (Lista za Sveto Ano).

Tudi v Ormožu očitno vodenje občine prepričljivo z okoli 90 odstotki glasov ostaja že drugi mandat v rokah župana Danijela Vrbnjaka (SDS). V Središču ob Dravi se bosta v drugem krogu pomerila Toni Jelovica (skupine volivcev) in Roman Medik (skupina volivcev).

V Cirkulanah je s skoraj 70 odstotki glasov uspelo obdržati županski stolček Antoniji Žumbar (skupina volivcev).

Tudi v Kidričevem bo očitno zmago že v prvem krogu slavil dosedanji župan Anton Leskovar (SDS)

V občini Videm je očitno v prvem krogu za las uspelo premagati dosedanjega župana  Branetu Koledniku (Stranka mladih-Zeleni Evrope).

Na Hajdini znova, s slabimi 58 odstotki, že v prvem krogu slavi dosedanji župan Stanko Glažar s podporo strank SDS, SD in SLS.

Tudi v občini Markovci je županski položaj očitno za malo, s slabimi 52 odstotki, uspelo ubraniti dosedanjemu županu Milanu Gabrovcu (LDS).

V Dornavi pa se bosta v drugem krogu pomerila Matej Zorko (SDS) in Rajko Janžekovič (skupina volivcev).

Slovenske gorice

Alojz Benko(SLS), dolgoletni župan občine Trnovska vas je tudi tokrat s 70 odstotki glasov slavil prepričljivo zmago že v prvem krogu.

Na Destrniku se bosta v drugem krogu pomerila Vlasta Tetičkovič Toplak (SLS in SDS ter gibanje Drugačni in povezani) in Branko Horvat (Lista za Urban).

V Juršincih že v prvem krogu z 52 odstotki glasov slavi Robert Horvat (Povezani za Juršince). V Majšperku prav tako že v prvem krogu, s slabimi 65 odstotki Sašo Kodrič (SLS).

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta