Volk (skoraj) sit, koza (skoraj) cela

Hojka Berlič Hojka Berlič
30.09.2019 15:50

Po predlogu ptujske občine bi lahko bili gostinski vrtovi v starem mestnem jedru odprti najdlje do 24. ure, zunaj jedra pa do 22. Kompromis med stanovalci in gostinci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri gostinci se sprašujejo, kako bodo goste poleti ob polnoči selili v notranjost lokalov.
Hojka Berlič

Ptujska občina je za 30 dni podaljšala javno razpravo o osnutku odloka, ki bo na novo opredelil merila za podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost. Kot je na septembrski seji mestnega sveta pojasnila županja Nuška Gajšek, so se pri sestavljanju odloka zgledovali po ljubljanskem, ki pa so ga za potrebe Ptuja nekoliko priredili. "Mislim, da nam mora biti vsem cilj, da v tem mestu sobivamo in da imamo vsi pravico do miru. A tudi do izvajanja gospodarske dejavnosti. Nikomur ni v interesu, da se ljudje med seboj kregajo," je o razlogih za oblikovanje novega odloka povedala Gajškova.

Omejili zadrževanje na terasah

Merila za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov so v prvi vrsti odvisna od tega, ali je lokal v starem mestnem jedra ali zunaj njega pa tudi od vrste gostinskega obrata, opredelili pa so še obratovalni čas za gostinske obrate v večnamenskih objektih. "Ključna sprememba, za katero mislim, da je dober kompromis med tistim, kar želijo gostinci, in tistim, kar želijo ljudje, ki živijo v bližini, je, da omogočamo delovanje teras v starem mestnem jedru do 24. ure, zunaj, v spalnih naseljih, pa do 22. ure," je izpostavila Gajškova.

Nekateri gostinci se sprašujejo, kako bodo goste poleti ob polnoči selili v notranjost lokalov.
Hojka Berlič

Čakajo na sadove razprave

Kot so poudarili že nekateri mestni svetniki na seji, ni nihče proti temu, da se stvari uredijo, a naj bi, kot je dejal Milan Klemenc, Lista za Ptuj, odlok sprejemali le zaradi peščice lokalov. Po njegovem pa se je treba tudi vprašati, ali take spremembe ne prinašajo vračanje mladine v parke in podhode.

Eni proti, drugi ne

Če so na eni strani ob novem predlogu razdvojeni svetniki, pa očitno niso enotni niti gostinci sami. Robert Belšak, lastnik lokala The Legend Pub v Murkovi ulici, je tako prepričan, da je predlog uničujoč za gostince: "Zdaj bi radi, da bi bile terase odprte le do polnoči. Ali bomo turiste naganjali v notranjost, ko bo zunaj toplo? V vseh mestih so terase aktivne."

Nekateri gostinci se sprašujejo, kako bodo goste poleti ob polnoči selili v notranjost lokalov.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta