Z glino oblikuje tudi sebe

Aleksandra Papež
01.03.2020 05:03

Irena Heric je pred 15 leti na ustvarjalni delavnici v okviru VDC Gornja Radgona našla svoj danes najljubši hobi - izdelavo izdelkov iz gline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Irena Heric med svojimi izdelki
Aleksandra Papež

Ob podpori družine je večerne ure posvetila sebi in gibanje rok uskladila z značajem gline. "Izdelki iz gline so se prikradli celo v moje sanje in že naslednjega dne dobili svojo fizično podobo."

Razveselila sorodnike, okrasila svoj dom

V želji po novih veščinah in oblikah se je udeležila tečajev pri Karmen Kurade in svojemu ustvarjanju dodala uporabno vrednost. Danes police Irenine delavnice krasijo posode za lazanjo, krožniki, kozarci, vaze, vrči za vodo, podstavki, okrasne posode iz rjave ali bele gline z različnimi poslikavami. S temi izdelki je velikokrat razveselila sorodnike in okrasila svoj dom. Heričeva z zaposlitvijo v zdravstvu opravlja čuteč poklic, in tudi glina, oblikovana na vretenu ali ročno valjana, zahteva poseben občutek.

Angeli s sporočilom
Aleksandra Papež

Nastala je glinena izba

Verjetno pa bi Irena svoje izdelke še zmeraj skrivala na policah družinskega doma pri Sveti Trojici, če je ne bi k sodelovanju z razstavo izdelkov na občinskih dogodkih povabil trojiški župan David Klobasa. Tako je nastala Glinena izba. Irenini izdelki so preteklo pomlad dobili svoje ime. Angeli in glineni dodatki izpod njenih dlani pa krasijo tudi kapelo Sv. Križa pri Sveti Trojici, kjer je sodelovala pri obnovi kapele in v tistem času na pobudo takratnega župana Darka Frasa oblikovala prva poslovna darila.
"Lani sem sodelovala na božično-novoletnih sejmih, na TrojicaFestu, izdelala podstavke za penino za potrebe festivala penin pri Sveti Trojici, bila sem na sejmih v Avstriji, moji glineni podstavki spremljajo mila v milnem studio IOMY Delights v Mariboru, letos so me že povabili na grad Negova pa tudi v tujino," pove ustvarjalka in še doda, da je treba biti pri delu z glino res natančen, saj možnosti popravkov ni.

Krofi na glinenem podstavku Irene Heric
Aleksandra Papež
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta