Za boljše in lažje povezovanje lokalnih pridelovalcev

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.11.2018 06:02

​Odprt promocijsko-degustacijski prostor, v katerem lahko lokalni pridelovalci in drugi predstavijo svoje pridelke in izdelke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Branko Ledinek in Maksimiljan Rakovnik, predsednik Društva vinogradnikov Rače - Fram, sta s prerezom traku odprla nove prostore.
Barbara Bradač

Grad Rače, eden najlepše še ohranjenih ravninskih gradov v Sloveniji in Evropi, je bogatejši še za en urejen prostor, ki je namenjen zlasti predstavitvi vinogradnikov s tega konca. Dan pred praznikom sv. Martina je promocijsko-degustacijski prostor (bivša Menza Grad) odprl vrata. Nato se je pri gradu nadaljevalo tradicionalno martinovanje s krstom mošta.

Inovativen turistični spominek

V okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) Dobro za nas je nastal promocijsko-degustacijski prostor VTC 17 z vinoteko in razstavno galerijo, kjer bodo obiskovalci lahko okusili lokalne proizvode podeželja, se seznanili s turistično ponudbo občine, potekale bodo delavnice, izobraževanja in tematski dogodki. Vrednost investicije je okoli 160 tisoč evrov, občina pa je pridobila 45 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Kar precej časa je preteklo od oblikovanja ideje do otvoritve tega prostora. Dela so se namreč začela že lani.

Vokalna skupina Fantje na vasi
Barbara Bradač

Priložnost v povezovanju

Ob otvoritvi promocijsko-degustacijskega prostora je bil premierno na ogled promocijski film občine Rače - Fram, ki je ob tej priložnosti izdala ponatis prvega slovenskega zgodovinskega romana, ki ga je napisal Josip Jurčič o grofu Ivanu Erazmu Tattenbachu. Zgodba tega prvega slovenskega zgodovinskega romana se odvija prav na gradu Rače. Pobudnica ideje o ponatisu in pasici, v katero je knjiga delno ovita, je Framčanka Polona Račič, ki upa, da je to šele začetek turistične zgodbe, povezane z Josipom Jurčičem v občini: "S pasico smo dobili inovativen turistični spominek. Sicer pa nova pridobitev - degustacijska soba - odpira ideje o literarnih večerih, simpozijih, Tattenbachovi kavarni s Tattenbachovo tortico, kavo, vinom ..."
"Prihodnost podeželja je na veliki preizkušnji. Ne bo šlo drugače, kot da se podeželje odpre, da lokalni pridelovalci promovirajo in obveščajo potrošnike o domačih pridelkih in širijo zavedanje, da denar, ki ostane v lokalnem področju, omogoča tudi razvoj. Tu mora podeželje narediti korak k informiranju, izobraževanju, predvsem pa povezovanju. Eden od takšnih korakov je ta prostor," je na otvoritvi povedal Stane Klemenčič, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, ki je eden od partnerjev v projektu, kjer sodelujejo še Društvo vinogradnikov Rače - Fram, Kmetijska zadruga Rače, Pozejdon turizem in Razvojno-informacijski center Slovenska Bistrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta