Za dobro ključavnico raje kak evro več

Irena Brdnik
06.03.2022 06:20

Četudi ima že 43 let delavnico, ne zaostaja za napredkom pri izdelavi ključev. Popravlja tudi dežnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Primožič s ključavnico iz železa in medenine za blagajno iz leta 1940, za katero je izdelal ključ v obliki žepnega noža.
Irena Brdnik

Ivan Primožič izdeluje ključe, popravlja ključavnice, brusi rezila in popravlja dežnike v središču mesta že 43 let. "Bistričani so zvesti, se poznamo, radi poklepetamo skupaj, in potem je tudi njim lažje," pove o svojih strankah. Poleg teh storitev za občane ima tudi redna letna naročila od podjetij v Slovenski Bistrici ter od vrtcev in šol v okoliških krajih in občinah. "To je moje redno delo. Izdelujem ključe, tudi avtomobilske ključe in daljince s programiranjem, brusim nože, škarje, salamoreznice," pojasni in doda, da vse kar dela za podjetja in ustanove, dela tudi individualno za svoje stranke, ki pridejo k njemu v delavnico.

Medtem ko je prej izdeloval navadne ključe, nato ključe za cilindrične ključavnice, gre tudi Primožič s časom naprej. Zdaj izdeluje še sistemske ključe, kar pomeni, da en ključ odklepa več ključavnic. Po tem sistemu nekomu brez predložitve varnostne kartice in osebnega dokumenta ne more izdelati ključa. "Temu pravimo nepooblaščeno razmnoževanje," pojasni in doda: "Ni prav, da ljudje kupujejo navadne oziroma ključavnice nižjega cenovnega razreda, ker lahko potem nepridipravi z lahkoto pridejo v objekt. Ljudje na nepravem mestu šparajo." In še ta posebnost je v primerjavi s prejšnjimi časi: "Prej je bilo nekaj modelov ključev, danes pa imam 2860 modelov, pa jih imam le polovico."

Izdelal je tudi kovani ključ za slovenjebistriško knjižnico v središču mesta, za starinska vrata, vendar s tem ključem ne odklepajo vrat, "ampak ga imajo bolj za simboličen pomen. Težak je pol kilograma, po dolžini meri okoli 30 centimetrov in sem ga izdelal ročno," še pove o posebni izdelavi.

Dežnike mu v popravilo nosijo predvsem ženske, "ki imajo k vsakemu kostimu ustrezne barve dežnik, dežnike višjega cenovnega razreda in tiste, ki so jih dobile v dar ter jih hranijo za spomin," še pove o delu, ki je danes redko in ga tudi opravlja.

"Rad sem tu in bom vztrajal, dokler mi bo zdravje dopuščalo. Želim si, da bi se obrt nadaljevala, rad bi delo predal kakšnemu mlademu, bi ga tudi z veseljem naučil, kajti poklica za izdelavo ključev ni. Ampak za zdaj pri mladih ni zanimanja," pravi Primožič in še malce ošvrkne občinsko oblast, češ da so "tudi v Slovenski Bistrici zrasli veliki trgovski centri zunaj mesta, kjer je na voljo po 150 brezplačnih parkirišč, v mestnem jedru pa parkirnino zaračunavajo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta