Zaključujejo pomembno gradnjo kanalizacije in vodovodnega omrežja. Lipov drevored v javno razpravo

Damijan Toplak Damijan Toplak
26.11.2023 05:00

Zaključujejo gradnji kanalizacijskega in vodovodnega omrežja, cestišča bodo prenovljena do pomladi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po zaključku del bo na območju aglomeracije Spodnje Hoče in Radizelu pokritost s kanalizacijo 98,5-odstotna.
Damijan Toplak

Cestno podjetje Ptuj z družbama Nigrad in Komunala Slovenske gorice in drugimi podizvajalci končuje gradnjo kanalizacijskega sistema v občini Hoče - Slivnica. Gre za občinsko naložbo v sklopu evropsko sofinanciranega projekta odvajanja in čiščenja v porečju Drave, ki se nanaša na domala 20 kilometrov kanalizacije in štiri vodna črpališča na območju Spodnjih Hoč in Radizela.

Metka Meglič in Marko Soršak
Damijan Toplak

Projekt se je občutno podražil

Kot je na ponedeljkovi tiskovni konferenci pojasnil hoško-slivniški župan Marko Soršak, bo celoten projekt gradnje kanalizacije zaključen do konca novembra, kar pa ne pomeni, da bodo do takrat sanirana tudi vsa cestišča, kjer gre prav tako za okrog 20 kilometrov asfaltiranih cest. Hkrati poteka dva milijona evrov vredna obnova približno 15 kilometrov vodovodnega omrežja, ki jo bo v celoti financirala občina. V sklopu projekta so na pobudo direkcije za infrastrukturo razširili pločnike od slivniške šole proti koncu naselja Radizel, podaljšali nekatere fekalne kanale in uredili odvodnjavanje, kjer je bilo to nujno. Nekoliko se je projekt zavlekel, tako Soršak, zavoljo dogovarjanj z ostalimi sodelujočimi, saj so dela izkoristili še za polaganje optike in telekomunikacijskih kablov, električnih napeljav in plinovodnega omrežja. Vsa ta dela pa bi morala po županovi oceni biti končana do začetka leta 2024.

Vrednost projekta kanalizacije, sprva ocenjenega na 5,7 milijona evrov, se je zaradi dolgotrajnega pridobivanja dovoljenja s strani pristojnih organov zavlekla ravno toliko, da so nekatere podražitve vrednost naložbe dvignile na skoraj 8,4 milijona evrov. Polovična podražitev pa gre na račun širitve cestišč, boljšega asfalta in razširjenega pločnika v Radizelu. Po besedah direktorice občinske uprave Metke Meglič sta ob občinskih sredstvih naložbo z 1,39 milijona evrov sofinancirala država (210 tisoč evrov) in kohezijski sklad EU z 1,18 milijona evrov. Ob tem je direktorica potarnala, da jim je država približno 300 tisoč evrov odvzela, ker je menila, da hidravlične izboljšave niso upravičeni stroški. To jih na hoško-slivniški občini preseneča, ker naj bi bilo pri nekaterih občinah drugače. Projekta kanalizacije in obnove vodovoda bosta tako skupaj veljala 10,4 milijona evrov, pri čemer bo zajetnih devet milijonov evrov pokril občinski proračun.

Stara cesta v Spodnjih Hočah prav tako čaka na zaključek infrastrukturnih del.
Damijan Toplak

Čaka jih še veliko projektov

Z zaključenim projektom bo na območju aglomeracije Spodnje Hoče kot v Radizelu pokritost s kanalizacijo 98,5-odstotna, medtem ko so za območje Rogoze poskrbeli že v prejšnjem kohezijskem obdobju. Nepokrite večinoma ostajajo posamezne hiše na območju Pohorja, kjer bi bila gradnja kanalizacije nesmotrna, zato tam zakonodaja dovoljuje uporabo malih čistilnih naprav. Kot je dejal Soršak, imajo vsa gospodinjstva v občini dostop do pitne vode, medtem ko za vsa gospodinjstva z lastnim zajetjem podatkov nimajo.

Nadaljujejo pa še gradnjo vodovoda na Pohorju, kar bo prav tako veljalo dva milijona evrov in gradnjo ceste v hoški obrtni coni - oboje morajo zaradi pridobljenih sredstev končati vsaj v letu 2026, kakor s prenovo vrtcev v Slivnici in v Rogozi, zdravstvene postaje v Hočah in športne dvorane v Slivnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta