Zavod za turizem Ptuj: Lani rahel upad prenočitev, a znova je v mestu več tujcev

Hojka Berlič Hojka Berlič
11.01.2024 15:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Čeprav bodo dokončni uradni podatki na voljo konec meseca, v Zavodu za turizem Ptuj ocenjujejo, da so gostje na Ptuju v lanskem letu ustvarili okoli 152 tisoč prenočitev, kar je za okoli dva odstotka manj kot leto prej. "To pripisujemo temu, da so v lanskem letu še veljali turistični boni, na račun katerih je Ptuj beležil precej dober obisk. Nekaj pa so k temu prispevale tudi avgustovske poplave, ki so povzročile upad prenočitev v celotni državi," razmišlja direktorica zavoda Tanja Srečkovič Bolšec. Kot je ob včerajšnji predstavitvi trendov razvoja turizma na Ptuju in dejavnosti zavoda v lanskem letu še pojasnila direktorica zavoda, so v mestu do leta 2019 beležili rast števila prenočitev, sledila so zaradi epidemije neprimerljiva leta, a je bil Ptuj kljub temu med mesti, ki so to obdobje ob pomoči turističnih bonov najlažje prebrodila: "Trenutni trend, ki se je pokazal že v lanskem letu, je zmanjševanje domačih gostov in vnovična prevlada tujih gostov. Teh je bilo lani za osem odstotkov več kot leto prej." Trend bo po pričakovanjih še naraščal v tem letu, ko naj bi, če večjih pretresov ne bo, dosegli številke, ki so jim bili priča v letu 2019. "Ob tem pa bo treba postopoma našo pozornost usmeriti tudi v vlaganja v prenočitveno infrastrukturo v mestu," je še opozorila Tanja Srečkovič Bolšec.

Želijo, da bi gostje ostajali še dlje

Trenutno je namreč na Ptuju na voljo 1200 ležišč, od tega dobrih 60 odstotkov v okviru Term Ptuj. Po mnenju Tanje Srečkovič Bolšec bi bilo v prihodnosti potrebno za začetek zagotoviti še okoli 300 prenočitvenih kapacitet, predvsem takih, ki bi bile tematsko obarvane, usmerjene v družine, na primer turistične kmetije. Ta tip turistične ponudbe namreč na Ptuju najbolj primanjkuje. Gostje zdaj ostajajo v povprečju 2 ali 3 dni, kar Tanja Srečkovič Bošec ocenjuje kot dobro, seveda pa bi si jih želeli obdržati še dlje. Zato so začeli intenzivno pripravljati različne nove produkte, da bi to obdobje še nekoliko podaljšali. Pri tem dajejo velik poudarek pohodniškemu in kolesarskemu turizmu. V lanskem letu je Turistično-informacijski center (TIC) Ptuj obiskalo 11.500 ljudi, kar je tri tisoč več kot leto prej. Prevladovali so slovenski gostje, sledili so Nemci, Avstrijci in Italijani. To so tudi gostje, ki so zaslužni za največje število prenočitev v destinaciji. Opažajo pa tudi zelo močen porast gostov iz Francije, Španije in Madžarske. Izvedli so 212 plačljivih vodenj za okoli pet tisoč gostov in 33 brezplačnih vodenj.

Tanja Srečkovič Bolšec: "Ptuj potrebuje še okoli 300 prenočitvenih kapacitet."  
Hojka Berlič
V Zavodu za turizem Ptuj so predstavili delo v letu.
Hojka Berlič

Lani organizirali 120 dogodkov in 18 študijskih tur

Zavod za turizem Ptuj sicer skrbi tudi za organizacijo prireditev v mestu. Največja je bila tudi lani enajstdnevno Kurentovanje, pripravili so spomladansko pot na Mestni vrh, v sodelovanju z lokalnimi gostinci Kuhno v mestu, turistično vodenje s kolesi po Arheološkem parku Poetovio v sklopu evropskega tedna mobilnosti, martinovanje ter decembrsko Ptujsko pravljico. V lanskem letu so tako organizirali 120 večjih in manjših dogodkov, od tega 36 zgolj v poletnem času, 58 v okviru Ptujske pravljice, ostale pa v sklopu Kurentovanja in ostalih aktivnosti. Velik poudarek so dajali tudi promociji in razvoju turizma ter kulinarične ponudbe ter podeželja. Mesto je lani sprejelo strategijo turizma za obdobje do leta 2029, ki opredeljuje šest razvojnih politik in 57 ukrepov. Zdaj so po besedah Tanje Srečkovič Bolšec na točki, ko bodo oblikovali skupine, preko katerih bodo v sklopu nastajajočega ptujskega "superzavoda" spremljali napredek. Destinacija pa je vključena tudi v certifikat Zelena shema slovenskega turizma, v sklopu katere je Ptuju lani uspelo ohraniti bronasti znak. Skozi vse leto so, tudi v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, Združenjem zgodovinskih mest in letos ustanovljeno destinacijo Štajerska, pripravili 18 študijskih tur, ki se jih je udeležilo 63 novinarjev, med drugim tudi iz Forbsa, National Geographica, Corierre della Serra - pa tudi 24 "vplivnežev". Ti so prihajali iz Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske, Španije, ZDA in Slovenije. Sodelovali so na številnih sejmih v Sloveniji in Evropi, pri čemer so pokrili vse njihove najpomembnejše trge. Eno od študijskih tur so opravili tudi z madžarskimi novinarji, saj opažajo velik porast zanimanja na tem trgu, ki v preteklosti ni bil najbolj zastopan.

Javni zavod Ptuj pod eno streho združuje tri nekdanje zavode 
Hojka Berlič

Večji poudarek kulinariki

Goste želijo v mesto privabiti tudi s pomočjo visoke kulinarike in s tem pokazati, da mesto ponuja vse, kar sodi k pravi turistični destinaciji. Na Ptuju sta trenutno dva ponudnika s kapama Gault&Millau, en ponudnik pa je dobil naziv POP zbirališča, torej za najbolj priljubljeno lokalno restavracijo. Znova so tako pripravili kulinarični dogodek Večerja na pešmostu, osvežili pa so tudi kulinarični meni Okusi Ptuja, ki so ga sicer na trgu predstavili leta 2019, a ni zaživel v taki meri, kot so si želeli. Na temo vina in kulture so lani pripravili še Vinsko popotovanje po mestu tisočletne vinske kulture, s katerim prav tako želijo privabiti bolj zahtevne goste. Ptuj sicer le še slab mesec loči od enega največjih vrhuncev turističnega dogajanja na Ptuju, Kurentovanja, med vrhunce sodi še poletno festivalsko dogajanje, ki v veliki meri popestri sicer že tako vrh turistične sezone. V lanskem letu so imeli dober obisk Ptuja tudi v septembru, vse bolj pa so zadovoljni tudi z decembrskim obiskom. "V turističnem smislu smo tu stopili ob bok preostalim mestom, ki so jih ljudje v preteklosti obiskovali zaradi prazničnih luči in dogajanja. Zato tudi v tem vidimo velik potencial za prihodnje," je še izpostavila Tanja Srečkovič Bolšec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta