Zavrh: Dva stolpa za skupnih sto let

Marjan Toš
10.09.2022 03:00

Štiridesetletnica drugega Maistrovega razglednega stolpa, prvi bo prihodnje leto imel šestdeset let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Maistrovega stolpa v Zavrhu se daleč vidi ...
Marjan Toš

Del zgodovinskega in javnega spomina na generala in pesnika Rudolfa Maistra - Vojanova v Zavrhu je tudi razgledni stolp. Prvi iz leta 1963 je bil lesen, drugi, ki še služi namenu, je iz leta 1981 in je kovinski. Lani je torej od postavitve slednjega minilo 40 let, a zaradi epidemije posebnega praznovanja ni bilo. Prihodnje leto pa bo od postavitve prvega stolpa iz leta 1963, ko je bilo na otvoritvi pravo ljudsko slavje z več tisoč obiskovalci, okroglih 60 let. Če obletnici združimo, pridemo do stoletnice.

Z Maistrovega stolpa v Zavrhu se daleč vidi ...
Marjan Toš

Zdi se pošteno, da domačini v Zavrhu zaznamujejo vsako obletnico posebej. Spominjanja ni nikoli odveč. Sploh, ker je bila pri izgradnji obeh stolpov odločilna volja, prostovoljno delo domačinov, na pomoč pa so jim priskočili mnogi strokovnjaki in domači tesarji, ki jih je vodil tesarski mojster Jože Krajnc. Zemljišče za postavitev stolpa je brezplačno odstopil njegov lastnik Alojz Žmavc iz Gočove. Načrte za prvi stolp je izdelal Maistrov sin, inženir Borut Maister, strokovni svetovalec pri izgradnji pa je bil inženir Jože Požauko. Izgradnjo drugega, kovinskega stolpa je po prvotnih načrtih strokovno nadgradil, zasnoval in vodil Avgust Seničar, sicer dolgoletni uspešni direktor lenarškega podjetja Klemos s sodelavci. Med njimi so bili domačin iz Zavrha Stanko Kranvogel in še mnogi drugi strokovnjaki Klemosa. Nadzor nad izgradnjo drugega, kovinskega razglednega stolpa leta 1981 so opravljali strokovnjaki Inštituta za metalne konstrukcije iz Ljubljane.

Prvi razgledni stolp na Zavrhu je bil lesen. 
Arhiv Turističnega Društva Rudolf Maister Vojanov

Denar za postavitev je večinoma zagotovila takratna Občina Lenart, nekaj sta primaknila še KS Voličina in turistično društvo. Ob stolpu, ki so ga svečano odprli 4. julija 1981 ob krajevnem prazniku KS Voličina, so domačini lepo uredili še okolje. Imena vseh, ki so aktivno sodelovali pri omenjenih projektih v Zavrhu, so popisali v publikaciji Obrazi Zavrha. Ob 40-letnici stolpa, ki še danes trdno stoji in vabi obiskovalce, da si z njega ogledajo lepote Slovenskih goric, so bile v Zavrhu vse do sredine avgusta številne prireditve. Organizacijske moči za izvedbo bogatega programa praznovanja in poletnega dogajanja v Zavrhu so združili Občina Lenart (LenART), Kavarna Maistrova klet, završki Cekor in Turistično društvo Rudolf Maister - Vojanov iz Zavrha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta