Že kot študenta sta se odločila za podjetniško pot

Damijan Toplak Damijan Toplak
24.11.2018 06:32

Pred časom so poslovne prostore podjetja Aurora iz Frama preselili v Maribor, saj je bila družinska hiša pretesna za izvedbo vseh poslovnih načrtov, prav tako so želeli zasebno življenje ločiti od poslovnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oto Helbl, direktor in solastnik podjetja Aurora
Damijan Toplak

Oto in Vito Helbl sta brata, ki prihajata iz kraja Fram. Že aprila 1997 sta ustanovila podjetje Aurora, ki prek svojih kavnih in drugih prodajnih avtomatov ponuja različne kave, vode pa tudi prigrizke in sendviče. Od leta 2005 imata v Mariboru, na Taboru, tudi kava bar Vito. Na področju avtomatov z napitki in prigrizki redno sodelujejo z okrog 350 strankami, predvsem v Mariboru z okolico, pa tudi drugod na Štajerskem, Koroškem in v Pomurju, celo v Ljubljani.

Podjetnika že v študentskih letih

"Še kot študenta, tam okrog leta 1996, sva se z bratom odločila, da greva na podjetniško pot, ko sva postavila prvi kavni avtomat. Bil sem študent drugega letnika Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru, a kljub želji študija nisem dokončal. Še danes mi je za to malo žal, a takrat sem bil star 20 let in sem razmišljal nekoliko drugače. Se pa spomnim, da je bilo tedaj precej več ovir, da si lahko ustanovil s.p. Tako sem moral med drugim opraviti kuharski tečaj. Prva tri do štiri leta sva bila v podjetju z bratom edina zaposlena, medtem ko nas je danes deset. Poslovanje je lepo napredovalo, edino v času gospodarske krize smo se soočali s kar nekaj odpovedmi že postavljenih avtomatov za vodo, saj zanje - za razliko od kavnih avtomatov in avtomatov s pijačami in prigrizki - najemnino plačujejo delodajalci, in to so bile ene prvih stvari, ki so se jim odpovedali," nam pove Oto Helbl.

Damijan Toplak
Oto Helbl pravi, da je izjemno pomembno slediti trendom in dajati na trg prave stvari.
Damijan Toplak

Želje kupca so zakon

"V poslu se je treba osredotočiti na kupca. Naša prednost je, da smo manjši ponudnik in veliko bolj prilagodljivi, zato je naš fokus na stranko večji, seveda pa brez kakovostnih storitev in izdelkov ne bi šlo. Zgovoren podatek, da nam uspeva, je, da imamo celo stranke, ki so z nami že od začetka, torej več kot 20 let. Delujemo kot družinsko podjetje, z zmernim poslovanjem podjetja pa smo zadovoljni. Izjemno pomembno je slediti trendom in dajati na trg prave stvari. Izdelki morajo biti kvalitetni in cenovno konkurenčni, če pa gre kaj narobe, je treba preveriti, ali je bila sama storitev zadovoljiva," skrivnosti posla razkrije Oto Helbl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta