Žene in dekleta s Hajdine pripravljajo knjižico o rimskih jedeh

Silvestra Brodnjak
26.07.2020 05:00

Že tretji ponedeljek popoldne je bilo v klubski sobi gasilskega društva Hajdina, kjer gostujejo članice Društva žena in deklet občine Hajdina pod vodstvom Marije Pulko, kot bi prišli v kuhinjo gostinskega lokala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob zaključku vsake delavnice nastane skupinska fotografija kuharic in vseh pripravljenih jedi.
Silvestra Brodnjak

Ob mizah so razporejene kuharice, ki imajo vsaka svoje delo. Vsake toliko na mizo s pogrnjenim prtom prinašajo v lončenih posodah pripravljene jedi, ki jih vsako posebej podrobno fotografirajo. Na čelu omizja sedita gonilni sili projekta Knjižica receptov o rimskih jedeh Nataša Kolar in Mojca Vomer Gojkovič, kustosinji Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, sicer pa že dve desetletji zelo aktivni članici tega ženskega društva, ki organizirano deluje od leta 1999.
V to obdobje spada tudi odprtje prvega mitreja na Spodnji Hajdini, ko so organizatorji slovesnosti gostom ponudili tudi jedi iz časov, ko so na našem ozemlju živeli Rimljani. Slednjo pogostitev so prevzele Hajdinčanke, ki so strokovno pomoč našle v Nataši in Mojci. Izbrskale so nekaj starih rimskih receptov, se lotile kuhanja in priprave jedi ter pijač, nato pa z bojaznijo pričakovale prve okuševalce. Odziv je bil izjemen. Spoznavanje rimske kulinarike je postalo ena temeljnih aktivnosti društva, ki šteje več kot 120 članic iz vseh sedmih vasi hajdinske občine pa tudi od drugod. Svoje znanje so že prikazale ob najrazličnejših dogodkih v občini in širše, tudi v tujini. Izbor jedi se je iz leta v leto večal in zadnje čase imajo izjemno veliko povabil na različne dogodke. Za svoje rimsko kulinarično poslanstvo so prejele tudi več priznanj. Najbolj ponosne so na nagrado Arheološkega društva Slovenije, ki so jo prejele leta 2009, in Valvazorjevo priznanje Slovenskega muzejskega društva iz leta 2011.

Glas o hajdinskih "Rimljankah" seže celo onkraj velike luže. Članicam Vokalne skupine Plamen iz Kanade, ki jih vodi umetniška vodja, kulturna ambasadorka Marija Ahačič Pollak, so pripravile sprejem v svojih rimskih oblačilih ob njihovem nastopu v slavnostni dvorani Ptujskega gradu.
Silvestra Brodnjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta