Žetalski medved je bil najverjetneje star štiri leta. Kakšna bo kazen za uplenitelja?

Marjan Toš
07.05.2021 09:43
Po opravljenih meritvah je Izidor Cojzer iz Območne enote zavoda za gozdove Slovenije v Mariboru, zaposlen na Odseku za gozdne živali in lovstvo, dejal, da gre za okoli štiri leta starega rjavega medveda. Okoliščine odstrela in posledice bodo ugotavljali v okviru prekrškovnega postopka, ki ga vodi lovska inšpekcija. Kakšne ukrepe in kazen zoper uplenitelja bo izrekla, je še prezgodaj dejati, saj morajo temeljito raziskati vse okoliščine dogodka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Ld Žetale

Ob tem so še vedno ugibanja, ali je bi uplenjeni medved v Žetalah ta, ki se je pred dnevi potepal po Pohorju in Kozjaku. “Domneve, da so uplenjenega medveda opazili tudi na Pohorju in Kozjaku, v tem trenutku ne moremo potrditi. Za zdaj smo glede na težo medveda in določene parametre strokovno ocenili, da gre za štiri leta starega rjavega medveda, več o njegovi starosti pa bo znano, ko bomo opravili DNK-analizo zobovja. Če pa je ta, ki so ga najprej opazili v Podvelki, ki je potem šel čez Dravo na avstrijsko stran in nato nazaj na območje LD Boč na Kozjaku, pa v tem trenutku ne morem odgovoriti. Verjetno bi ga na poti do mesta, kjer so ga ustrelili, prej opazili. Če medved ni v naravi pustil določenih ostankov, npr. iztrebkov ali dlake, tudi z analizo ne moremo ugotoviti, za katero žival gre. Sam odtis šape je premalo. Težava je tudi v tem, da glede njegovih iztrebkov nimamo veliko izkušenj; ne vemo natančno, kje jih običajno pušča. Tukajšnji lovci takšnih dogodkov nismo vajeni. Še vedno pa ostaja možnost, če bodo lovci na Pohorju in Kozjaku našli medvedje iztrebke, da s pomočjo genetike ugotovimo, ali gre za istega medveda,« je povedal Izidor Cojzer.

Dogajanje v zvezi z medvedom spremljajo tudi v Zvezi lovskih družin Ptuj – Ormož in kot je povedal njen predsednik dr. Srečko F. Krope, bodo po temeljiti razpravi in razjasnjenih vseh okoliščinah sprejeli ustrezna stališča.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta