Župan Soršak: "Potrebovali bi še kakšnega zdravnika"

Damijan Toplak Damijan Toplak
03.09.2023 05:30

V hoško-slivniški občini nadaljujejo gradnjo kanalizacije in vodovoda, dograjujejo zdravstveno postajo v Hočah in prenavljajo cesto v hoški industrijski coni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesto v industrijski coni Hoče prenavljajo postopoma, saj gre za večmilijonsko investicijo.
Sašo Bizjak

V hoško-slivniški občini tudi v poletnih mesecih ne počivajo, pove župan Marko Soršak. Tako gre h koncu prenova strehe in fasade na objektu večgeneracijskega centra v Orehovi vasi, vse tovrstne aktivnosti pa se zdaj odvijajo na lokaciji drugega občinskega večgeneracijskega centra, namreč v Rogozi. V Orehovi vasi bodo lahko prostore souporabljala različna društva iz hoško-slivniške občine, predvsem pa tamkajšnji Rdeči križ, upokojensko društvo in rezbarsko društvo. Tam bo tudi skladišče za potrebe civilne zaščite. Dela v Orehovi vasi bi morali dokončati do konca septembra, je prepričan župan.

Nekateri bodo še čakali na prenovljen vodovod

Prav tako v občini potekajo večji infrastrukturni projekti, kot so dograditev kanalizacije in vodovoda pa plinskega in telekomunikacijskega omrežja. Ob tem župan Soršak upa, da bo v teh časih popoplavne sanacije na najbolj prizadetih območjih v Sloveniji na voljo gradbena mehanizacija tudi za dela v drugih delih Slovenije, v nasprotnem primeru se bo gradnja nekoliko zavlekla. "Ja, dograjujemo tudi plinsko omrežje, saj računamo in verjamemo, da se bo čez čas pri nas znova pojavil tudi ruski plin," meni hoško-slivniški župan. Zaključek dograditve kanalizacije in vodovoda je predviden do letošnjega novembra, za kanalizacijo je predvidenih osem milijonov evrov in za vodovod dva milijona evrov.

Pri gradnji vodovoda so stanovalci Hočkega Pohorja, konkretno na hišnih številkah 31 g, 31 i, 31 j, 31 l, 31 m, potožili, da bodo vnovič izpuščeni iz te gradnje oziroma obnove vodovoda. "Občina bo urejala vodovod na Pohorju fazno. Trenutno imamo predvideno gradnjo primarnih vodov, ki povezujejo štiri različne vodovodne sisteme. Po izgradnji teh pa bomo vsekakor pristopili k urejanju naslednjih faz, kjer bomo vključevali objekte, ki v prvo fazo niso vključeni. Natančnega terminskega plana še ne moremo podati, saj imamo sprejet proračun samo za leti 2023 in 2024. Ker pa je prva faza vodovoda predvidena v triletnem obdobju, bodo naslednje faze sledile šele po izgradnji prve faze. Zavedamo se, da je vodovod za naše občane zelo pomemben, zato vsako leto v vodovodne sisteme vlagamo veliko sredstev. Prvotno pa moramo sisteme povezati, da bomo lahko vsem zagotavljali zadostne količine pitne vode. Dokler sistemi ne bodo povezani, ne moremo na sistem priključiti vseh objektov, saj količine pitne vode še niso zadostne," je zaplet pojasnila Metka Meglič, direktorica hoško-slivniške občinske uprave.

V večgeneracijskem centru v Orehovi vasi se družijo tudi begunci, ki živijo pri nas, na fotografiji sta Iranca, ki igrata karte.
Damijan Toplak

Večmilijonska investicija v industrijsko cono

Ob tem so na občini za 80 tisoč evrov uredili 200 metrov javne poti pri odcepu Fras v Bohovi, v zdravstveni postaji Hoče bodo zagotovili pediatra za predšolske otroke, ki se bo pridružil tamkajšnjima dvema osebnima zdravnikoma, pa enemu šolskemu pediatru in trem zobozdravnikom. "Za občino z dvanajst tisoč prebivalci bi gotovo potrebovali še kakšnega zdravnika več," je prepričan župan Soršak. Bodo pa za 40 tisoč evrov dogradili in energetsko sanirali hoško zdravstveno ambulanto, v kateri bodo dodatna ambulanta, pa laboratorij in fiziatrija. Približno 90 tisoč evrov bodo namenili za urejanje dokumentacije za prenovo šolske telovadnice v Slivnici, kjer se bo po novem, tako kot v večnamenski športni dvorani v Hočah, igralna površina lahko delila na tri dele. Jeseni bodo v Rogozi obnavljali tamkajšnji Dom krajanov. Nadaljevali bodo tudi prenovo Miklavške ceste v hoški industrijski coni, kjer bodo investirali do konca leta še 2,5 do 3 milijone evrov, pri čemer so 1,3 milijona evrov pridobili iz Načrta za okrevanje in odpornost.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta