Anonimna demokracija: Mnogi čivkajo, ampak ali ste kdaj videli nevarno ujedo, ki čivka?

Pritisniti na gumb je enostavno, dvigniti roko pa nekoliko bolj zahtevno, pogumno, transparentno dejanje. Pa naj ljudje vidijo! Da ne govorimo o tajnem glasovanju. Najpomembnejše odločitve se sprejemajo tajno? Ni pomembno, kaj govoriš, šteje, kar obkrožiš. Predstavljajte si situacijo, kjer vsi nekaj podpirajo, glasujejo pa potem proti! V tem primeru bi vedeli, da vsi lažejo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidati za vodenje Desusa bodo znani predvidoma jutri, a je kandidaturo s podporo najmanj tretjine prisotnih delegatov mogoče vložiti še na kongresu.
Robert Balen

V času, v katerem živimo, je sklic na demokracijo in svoboščine, ki so zagotovljene in samoumevne, pogosta praksa tako tistih, ki jih kršijo, kot tudi tistih, ki jih želijo. Pravico odločanja v imenu ljudstva dobijo tisti, ki jim ljudstvo to pravico dodeli na volitvah. Do sem je vse lepo in prav, vendar zadeva ne funkcionira! Ljudstvo, ki svoje izbrance izbere anonimno, je za svojo izbiro tudi odgovorno - anonimno! Zato se krog sklene in napredka ni. Zadeva preprosto ni naravna in je zato obsojena na neuspeh. Mi smo še vedno bližje opicam kot čebelam. Zelo si želimo urejenih sistemov, harmonije, smiselne delitve dela, skrbi za skupnost, v resnici pa smo bližje sistemom ustrahovanja, podrejanja in neenakosti!
Zato smo razvili sistem anonimne demokracije. Vsakdo lahko pove, kaj misli! Posledično seveda povedano nima neke teže oziroma veljave. Mnogi čivkajo, ampak ali ste kdaj videli nevarno ujedo, ki čivka? Kako razumeti izjavo demokratično izvoljenega predsednika ZDA, ki pravi, da twitter zdaj povsem zatira svobodo govora? Dobro jutro predsednik! Twitter je namenjen čivkanju in ne govoru. In vendar postavlja neke omejitve, kar pomeni, da lahko govorimo o svobodi čivkanja! Seveda smo ljudje ptiče v evoluciji krepko presegli, zato je vračanje na ptičjo komunikacijo precejšnje razvojno nazadovanje. Je pa res, da poznamo tudi razvoj z nazadovanjem. Tipičen primer so paraziti! Ljudje izražajo svoje mnenje na družbenih omrežjih, forumih in tako dalje, kar je super, manj super pa je, ko se to počne pod raznimi lažnimi profili. Anonimnost je očitno postala alibi za iskrenost. Kako lahko nekoga spoštuješ in se z njim strinjaš, če ga tvoj imaginarni profil sovraži in žali?

Tit Košir
Sašo Bizjak
Dragan Bosnič
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.