(BORZNI KOMENTAR) Borzni biki so se čudežno vrnili iz korona prepada

Gospodarstvo se je ustavilo, vsi smo bili doma, uganete, kaj se je zgodilo na borzah?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
The German share price index DAX graph is pictured at the stock exchange in Frankfurt, Germany, May 4, 2020. REUTERS/Staff
Staff

Predstavljajte si, da ste tekmovalec kviza Lepo je biti milijonar. Spremljajo vas milijoni gledalcev, pred vami je zadnje vprašanje. Voditelj prebere vprašanje:
Smo v letu 2020. V sredini februarja se iz Kitajske začne širiti izjemno nalezljiv virus, ki v nekaj tednih paralizira svet. Borzni vlagatelji že vidijo scenarij konca sveta in razprodajajo finančne naložbe za vsako ceno. Prvič v zgodovini v peklenskih štirih tednih do 23. marca globalni delniški indeksi izgubijo okoli 35 odstotkov ob dnevnih nihanjih do 5 odstotkov. Pandemija sproži največjo globalno zdravstveno in gospodarsko krizo v moderni dobi. Cene nafte strmoglavijo in se zaradi prepolnih skladišč spustijo v negativno območje. Zdaj pa vprašanje za deset milijonov evrov: Koliko so od začetka leta do konca aprila padli tečaji svetovnih delnic?
Na voljo imate štiri možne odgovore: - 10 odstotkov, - 25 odstotkov, - 40 odstotkov, - 60 odstotkov. Namig: V času zadnjih velikih recesijskih medvedjih trgov v letih 2000 do 2002 in 2007 do 2009 so svetovne delnic od vrha do dna v povprečju izgubile več kot polovico vrednosti.
Naj vam razkrijem: pravilni odgovor se glasi - minus 10 odstotkov.

Damjan Kovačič, Infond
Matej Kristovič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.