Branje se ne splača

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tisti, ki na ta zaukazani sistem samoalienacije nismo pristali - in zato še beremo -, veljamo za ljudi stare šole. Za neprilagojene. Neučinkovite. In še marsikaj hujšega
Profimedia

Prejšnji teden so v oddaji Panoptikum (TVS 1) razpravljali o bralnih navadah Slovencev. Ki so po zadnjih raziskovalnih izsledkih porazne. Število prebranih knjig na prebivalca se niža. Gostje v oddaji so razpravljali, zakaj.
Navedli so vrsto razlogov. Vendar ne vseh. Pač zato, ker vsak, ki na takšnem omizju sodeluje, razloži svoje stališče. Ki je vedno tudi stališče stroke, ki ji pripada. In med člani omizja ni bilo niti socialnega ali kulturnega antropologa niti sociologa. Ki bi znala povedati nekaj o širšem družbenem kontekstu nebranja. Ne samo tistem, o katerem sem že pisala. Da je namreč zmanjševanje branja v korelaciji z upadanjem abstraktnega mišljenja. Ki skupaj z branjem izginja. Ali pa je manj branja način, kako kapital nadzoruje podrejene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta