(GLOBALNA ARENA) ​GI Joe Trotsky. Zakaj je nujno izkoreninjenje ekstremizma v ameriški vojski

"Ameriška vojska ni na meji notranjega zloma, kaj šele, da bi bila pripravljena na državni udar. Toda le redki so napovedovali kaj podobnega, kot se je zgodilo na Kapitolu, preden so protestniki vdrli v stavbo. Preden bodo ZDA spet zaslepljene, morajo voditelji odločno ukrepati, da izkoreninijo ekstremizem v vojski"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Leon Trocki danes morda ne bi zahteval množičnega sledenja, a revolucionarna taktika, ki jo je začel, v veliki meri ostaja - in ne samo pri komunistih ali v današnji Rusiji, kjer ji pravijo "politična tehnologija". Ena takšnih taktik, znana kot "entrizem", ko se člani ekstremistične skupine pridružijo močnejši organizaciji, jo spodkopljejo in na koncu prevzamejo ter uporabijo kot politično orožje, je pridobila pripadnike skrajno desničarskih skupin v ZDA. Njihov cilj je ameriška vojska. {api_embed_photo_R30}661454{/api_embed_photo_R30}

Šestega januarja so v ZDA videli, kako daleč seže ta infiltracija. Od stotine podpornikov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki so vdrli na ameriški Kapitol, da bi prekinili potrditev volilne zmage predsednika Joeja Bidna, jih je približno 15 odstotkov služilo ali trenutno služi v ameriški vojski (približno sedem odstotkov odraslih v ZDA je veteranov). Po poročanju The Washington Posta je med 380 ljudmi, ki jih zdaj čakajo zvezne obtožbe zaradi vstaje, približno 44 sedanjih ali nekdanjih pripadnikov ameriških oboroženih sil.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin, upokojeni general s štirimi zvezdicami in prvi Afroameričan, ki je vodil Pentagon, zdaj poskuša oceniti posledice. Skoraj takoj po izvolitvi je Austin ukazal 60-dnevno "zamrznitev" delovanja vseh ameriških vojaških sil. Z drugimi besedami - virtualno bi morala vsaka enota v oboroženih silah razpravljati o razširjenosti prevlade belih in o ekstremizmu v svojih vrstah.

Ta postopek je zdaj zaključen in Pentagon je napovedal veliko "takojšnjih sprememb", vključno z boljšim zbiranjem informacij (da bi ugotovili obseg problema) in posodobitvijo navodil za tranzicijo (da bi tiste, ki zapuščajo vojsko, opozorili na nevarnosti, ki jih predstavljajo ekstremistične skupine). Ustanovljena je bila delovna skupina, ki bo nadzirala izvajanje tega programa in začrtala pot do srednjeročnih in dolgoročnih ciljev.

A to je šele začetek. Austin priznava, da bo izkoreninjenje ekstremizma v ameriški vojski težka naloga. Med nedavno vožnjo skozi vzhodni del Marylanda, konservativno enklavo, v kateri živi veliko upokojenih in aktivnih policistov in vojakov, sem šokirana ugotovila, da pri vsaki tretji hiši izkazujejo podporo Trumpu.

Trumpa ni mogoče ločiti od bele nadvlade, preziranja pravne države in nacionalističnega avtoritarizma, ki animira skrajno desne skupine, kot so Ponosni fantje in Nosilci prisege. Te skupine so dale svojo podporo nekdanjemu predsedniku, ta pa je z njimi komuniciral s pasjo piščalko (in včasih celo še bolj eksplicitno).

Dokazi o skrajno desničarskem vojaškem entrizmu so anekdotični. Poleg neredov na Kapitolu je bila več kot tretjina vseh aktivnih vojaških enot in več kot polovica pripadnikov manjšinskih služb osebno priča primerom belega nacionalizma ali prikazom rasistične ideologije v svojih vrstah.

Še huje, imamo razlog za zaskrbljenost, da se entrizem v vojski širi na njen vrh. Med najvplivnejšimi ljudmi, ki pozivajo k razveljavitvi Bidnove volilne zmage, je generalpodpolkovnik Michael Flynn, nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost, ki je bil obsojen zaradi laganja FBI-ju, a mu je Trump to odpustil.

Michael Flynn
Epa

Bolj skrb vzbujajoče je, da je bil Flynnov brat, generalpodpolkovnik Charles Flynn, v času nemirov na Kapitolu v sobi med ključnim telefonskim klicem: kapitolska policija in uradniki DC so Pentagonu prigovarjali, naj odpošlje nacionalno gardo, toda najvišji uradniki vojske tega niso bili pripravljeni storiti. Vojska je več dni zanikala njegovo prisotnost.

Težko je preceniti nevarnost, ki jo lahko predstavlja entrizem. Ko ga je Trocki zasnoval, je z revolucionarno usmerjenimi kadri vdrl v vojsko takratnega carja, sejal nemire in motil poveljniško strukturo. Ko je boljševiška revolucija ustvarila Sovjetsko zvezo, je Trocki postal ustanovitelj in vodja novonastale Rdeče armade.

To je bil morda največji triumf entrizma, a komajda edini. Kot pojasnjuje zgodovinar Paul Jankowski, so desetletje pred začetkom druge svetovne vojne na Tihem oceanu majhne ultranacionalistične celice motile japonsko vojsko. Mnogi so sledili radikalnemu budističnemu pridigarju Nisshō Inoueju.

Organizacija Nisshō, Ketsumeidan (Blood Pledge Corps), je spomladi 1932 organizirala atentat na finančnega ministra Junnosukeja Inoueja in generalnega direktorja Mitsuija Dan Takuma. Življenje so izgubili tudi premier Inukai Tsuyoshi in mnogi drugi ministri in voditeljev, za katere so menili, da niso dovolj predani japonskemu imperializmu. Kmalu je japonska vojska začela ponarejati incidente, da bi si s tem olajšala vedno globlje prodiranje na Kitajsko.

V Franciji so častniki, ki so nasprotovali ločitvi svoje države od Alžirije konec petdesetih let in v začetku šestdesetih, vojsko razbili od znotraj. Leta 1958, ko je francoska vlada poskušala začeti pogajanja s svojim glavnim nasprotnikom, alžirsko nacionalno osvobodilno fronto, so vojaški voditelji izvedli državni udar. Da bi se rešila, je četrta republika po dvanajstih letih poklicala na oblast generala Charlesa de Gaulla, ki je četrto republiko takoj označil za republiko, v kateri prevladuje izvršna oblast, peto republiko, ki obstaja še danes.

Reuters

Kljub njegovi priljubljenosti je manevriranje de Gaulla za neodvisnost Alžirije v vojski naletelo na drugi upor. Tajna oborožena organizacija Armée Secrete je vodila teroristično kampanjo po Franciji in skoraj ubila de Gaulla. Rane, ki jih je OAS zadala francoski vojski, so se celile desetletja.

Ameriška vojska ni na meji notranjega zloma, kaj šele, da bi bila pripravljena na državni udar. Toda le redki so napovedovali kaj podobnega, kot se je zgodilo na Kapitolu, preden so protestniki vdrli v stavbo. Preden bodo ZDA spet zaslepljene, morajo voditelji odločno ukrepati, da izkoreninijo ekstremizem v vojski. {api_embed_photo_R30}661458{/api_embed_photo_R30}

Poleg ukrepov, ki jih je začrtal Pentagon, bi Austin moral zahtevati jasno razlago, zakaj je vojska lagala o sodelovanju Charlesa Flynna v telefonskem klicu s kapitolsko policijo 6. januarja. Flynn zdaj poveljuje vsem silam ameriške vojske na Tihem oceanu. Nihče z ekstremističnimi povezavami ne bi smel zasedati tako pomembnega položaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta