(GOSTUJOČE PERO) Ponovni razmislek o delovni migraciji: Kaj Evropa potrebuje zdaj

Prizadevanja za zapolnitev vse večjih vrzeli na trgu dela se morajo začeti doma, in sicer s podpiranjem, aktiviranjem in preusposabljanjem domače delovne sile

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nezapolnjena varilska delovna mesta v Estoniji. Premalo inženirk in inženirjev na Nizozemskem. Portugalska ne more zapolniti delovnih mest v gradbeništvu. Delodajalci se po vsej EU soočajo z velikim in trajnim pomanjkanjem spretnosti in delovne sile.

In v prihodnosti bo še slabše. Če bomo ravnali pravilno, bo evropski zeleni prehod do leta 2030 ustvaril od 1 do 2,5 milijona novih delovnih mest. Z digitalnim prehodom se bo v EU povečalo povpraševanje tako po strokovnjakih za IKT kot po ljudeh z osnovnimi digitalnimi spretnostmi. To je dobra novica in znamenje uspeha naše industrijske strategije. Toda če podjetja, ki so gonilna sila te gospodarske oživitve, ne bodo mogla zapolniti svojih delovnih mest, bo ta gospodarski preporod okrnjen.

Prizadevanja za zapolnitev vse večjih vrzeli na trgu dela se morajo začeti doma, in sicer s podpiranjem, aktiviranjem in preusposabljanjem domače delovne sile. To je področje, na katerem bo EU napela vse moči – tudi finančne –, da bi v prvi vrsti podprla izkoriščanje domačih talentov. Vendar vsi kazalniki kažejo, da to ne bo dovolj za zadovoljitev povpraševanja.

Stopnja zaposlenosti v EU je visoka, kot še nikoli. Vendar se je v zadnjem desetletju stopnja prostih delovnih mest podvojila in leta 2022 v EU povprečno dosegla 2,9 %. Za Avstrijo je ta številka visoka, saj je lani skoraj 5 %* delovnih mest ostalo nezasedenih. To pomeni, da bomo, če bomo hoteli ohraniti konkurenčnost Evrope, morali začeti kandidate in kandidatke za ta prosta delovna mesta iskati drugje.

Shutterstock

Tu moramo razmisliti o delovni migraciji. Storiti moramo več, da bi Evropa postala privlačna destinacija za talente z vsega sveta. Nova Zelandija, Avstralija, ZDA in Kanada z razlogom prekašajo EU kot najbolj zaželene destinacije za iskalke in iskalce zaposlitve z vsega sveta – ne le zato, ker so vse angleško govoreče. Pravila EU o zakonitih migracijah so preveč zapletena, neusklajena in osredotočena le na visoko usposobljene migrante.

Vendar Evropa v resnici bolj potrebuje voznike tovornjakov kot visoko usposobljene znanstvenike. Da bi EU uspešneje pritegovala talente, Komisija zdaj vzpostavlja nabor talentov EU – nov sistem, ki bo delodajalce v EU neposredno povezoval z iskalci in iskalkami zaposlitve z vsega sveta in z vsemi ravnmi spretnosti. Od zidarjev in voznikov avtobusov do zdravnic in medicinskih sester – kjer koli obstajajo vrzeli, ki jih je treba zapolniti, ponudba v EU pa ne zadovoljuje povpraševanja. Pritegnimo talente, ki jih potrebujemo!

Sistem bo omejen na deficitarne poklice, torej bo omogočal iskanje kandidatov in kandidatk le za delovna mesta, ki jih podjetja EU ne morejo zapolniti z domačo delovno silo. Nacionalne vlade se bodo odločile, ali bodo sodelovale ali ne, vendar so gospodarski razlogi za to močni.

Margaritis Schinas
Neznan

 Tak urejen in zakonit sistem delovne migracije prav tako prispeva k odvračanju od nedovoljenih migracij in bo pomembno orodje zunanje politike EU. Na ta način lahko podpremo naše sodelovanje z državami izvora in tranzita, da bi zmanjšali število nedovoljenih prihodov in okrepili sodelovanje na področju ponovnega sprejema.

Realistično gledano, brez kakega ciljnega usmerjanja delovne migracije v EU ne bomo mogli izpolniti velikih ambicij zelenega in digitalnega prehoda. Zataknilo se nam bo celo pri preprostejših nalogah, na primer pri zaposlovanju osebja v domovih za nego.

Če bomo ukrepali pravilno, lahko EU tu ogromno pridobi. V nasprotnem primeru pa še več izgubi.

 

* 1 [Prilagoditi po državah ob uporabi povprečnih podatkov za leto 2022: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Job_vacancy_statistics#Job_vacancies:_latest_developments]

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta