(POGLED) Bodimo pametni, vlagajmo v ljudi in znanje. Z orožjem se nikoli ni izšlo dobro

Danes bolj kot kadarkoli potrebujemo pravo znanost in raziskave. Pa ne samo na področjih medicine in farmacije ter novih tehnologij, ki nam bodo pomagale pri tem, da poiščemo cepiva in zdravila ter premagamo pandemijo, ampak tudi na družbenih področjih, ki preučujejo vedenje ljudi. V teh, v vseh pogledih "norih časih" je tukaj še več izzivov. Zato sredstva ne smejo ostati enaka, ampak je nujno, da se investicije povečajo. Razočarana sem, da tudi tisti, ki bi morali, ne glede na to, ali rezi direktno vplivajo na njih, razmišljati širše, vidijo le sebe in svoj položaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Slovenijo sem se preselila pred 18 leti, stara 16 let. Skupaj s še osmimi dekleti iz nekdanjih jugoslovanskih republik sem bila izbrana za vključitev v program mednarodne mature, ki ga v Mariboru izvaja II. gimnazija. Vsa izbrana dekleta smo prejela štipendije Ad Future. Štipendija nam je krila tako šolanje, ki ni bilo ravno poceni, kot bivanje v dijaškem domu.
Ko smo prvič prišli v Maribor, so nas spremljali starši. Na poti do prvega ogleda šole je moj oče vprašal ravnatelja II. gimnazije mag. Ivana Lorenčiča, zakaj Slovenija investira v tuje otroke. Hodila sem ob očetu in slišala odgovor ravnatelja, ki si ga bom zapomnila za vse življenje. Ravnatelj je dejal, da nekatere države investirajo v orožje, medtem ko pametne države vlagajo v znanje in talente. Naslednji dan se je oče sam vrnil v Makedonijo, pomirjen, da bo z menoj v Sloveniji vse v redu. Spustil me je namreč v pametno državo.
V tem mesecu je šel moj sin v prvi razred. Čez vikend sva z možem sestavljala seznam držav, kamor bi se lahko preselili. Slovenija namreč 18 let kasneje ni več pametna država. Prejšnji teden je odbor za obrambo z desetimi glasovi za in petimi proti potrdil predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko za obdobje od 2021 do 2027. Predlog zakona predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije, med katere spadajo transportno letalo, helikopterja ter oklepna vozila 4x4 in 8x8 za opremljanje srednje bataljonske bojne skupine. In čeprav se resorni minister poskuša splošni javnosti prikupiti s populistično razlago o tem, kako bodo z novo opremo pomagali novorojenčkom (kdo na tem svetu ne želi pomagati novorojenčkom?!), je večina sredstev, neverjetnih 408 milijonov evrov, namenjena za nakup oklepnih vozil, ki bodo že čez nekaj let postala "staro železje" in povzročila dodatne zastoje na štajerski avtocesti. Vsi, ki smo se primorani voziti v službo v Ljubljano, dobro poznamo, kaj pomeni, ko se naša vojska v jutranji konici nameni na pot proti Ljubljani na takšno ali drugačno vajo in nam povzroči dodatne preglavice in zamude.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta