(POGLED) Farmadent - prodati ali ne?

Jože Dover, finančnik
03.12.2020 06:00
Ko se prodaja tako redka zadeva, kot je uspešna investicija v Mariboru, je pač treba zadeve argumentirati, saj ne gre za privatno raboto, ampak javni denar
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Razlika med uspešnimi in neuspešnimi podjetji, državami in tudi občinami so hkrati tudi razlike med njihovimi uspešnimi in neuspešnimi investicijami. Uspešne investicije prinašajo blagostanje in denar ter na ta način ustvarjajo pogoje za nadaljnje investicije, medtem ko neuspešne investicije denar samo goltajo in uničujejo možnosti za boljši jutri. Na žalost je Maribor bolj znan po slednjih. Spomnimo se investicij tipa Marifarm, MAKS, radarji, obnova Pristana, sortirnica itd. To so vse požiralci denarja. Občina je denar bodisi že izgubila ali ga počasi izgublja. Nič se ne vrača, občani plačujemo davek zgrešenih odločitev. O novih uspešnih investicijah se že dolgo ni slišalo. Nekaj se je sicer pisalo o nakupu gostilne in pa žičniških naprav na Pohorju, vendar je prezgodaj za oceno uspešnosti.

Se pa precej govori o prodaji Farmadenta, ki je ena od uspešnejših mariborskih investicij iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so takrat v Mariborskih lekarnah sprejeli daljnovidno odločitev o ustanovitvi lastnega grosističnega podjetja. To je dejansko tip investicije, kot bi si jih želeli sicer. Podjetje realizira za dobrih 107 milijonov evrov prodaje in zaposluje nadpovprečno 85 ljudi z nadpovprečnimi plačami. V zadnjih štirih letih je Farmadent v povprečju ustvaril slabih 1,5 milijona evrov dobička in izplačal mariborski in okoliškim občinam po 608 tisoč evrov letno.

Karikatura
Andrej Bajt

Zdaj bi ga MOM rada prodala, pa ima probleme z mestnim svetom, ki je prodajo zavrnil in celo javno postavil županu deset vprašanj. Razumljivo. Ko se prodaja tako redka zadeva, kot je uspešna investicija v Mariboru, je pač treba zadeve argumentirati, saj ne gre za privatno raboto, ampak javni denar. Še posebej pa, če se mnenje župana glede prodaje naenkrat spremeni. Če je podjetje iz kakršnihkoli razlogov treba prodati, sta glavni vprašanji, za kolikšno ceno in kam bo MOM po prodaji vložila kupnino.

Jože Dover
Andrej Petelinšek

Če torej občina Farmadent uspešno proda, kam s kupnino? Imamo pripravljeno kakšno pametno investicijo ali se bo kupnina porazgubila v proračunu in zapravila za tekoče izdatke, Maribor pa bo ostal po tem še bolj reven, kot je sedaj?

To je glavno vprašanje za prihodnost in tudi za razpravo na mestnem svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta