(POGLED) Kako ekonomsko smiselna je lastnina

Prijatelj mi je zaupal primer stanja, v katerem se je znašla mlada, sicer dobro situirana štiričlanska družina v Ljubljani. Razmeroma visoki dohodki so jim omogočali potovanja in številne prostočasne dejavnosti, praznike in dopuste so preživljali na atraktivnih lokacijah v Sloveniji in tujini. Stanovanje v izmeri 60 kvadratnih metrov so v bistvu namenili le za spanje. Skupni uporabi avtomobila so dali prednost pred lastnim družinskim vozilom. Sprememba, ki jo je povzročilo zapiranje zaradi virusa, pa jih je pripeljala na rob obupa, saj se je njihova gibalna svoboda močno zmanjšala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ob vseh zapisih o covidu-19 (seveda izločam teorije zarote) je bolj kot ne izostala razprava o tem, ali se bo z njo in po tej krizi spremenil naš odnos do lastnine in kako. V zadnjih letih je človek v tem oziru postajal vse pametnejši. Sploh mlajše generacije so se izogibale lastnini, ki bi omejevala njihovo mobilnost in vezala njihov družinski proračun. Stanovanja le za spanje, lastnega pohištva, kolikor je nujno potrebno, osebni avto je ves čas dosegljiv na aplikaciji, resna potovanja pa so itak le z letalom. In sedaj?
Ne pozabimo, da je tudi ta kriza, kot vsi ostali pretresi doslej, prav z omejitvami gibanja znova razslojila prebivalstvo na tiste, ki jim njihove nepremičnine omogočajo več svobode gibanja, in tiste, ki te možnosti nimajo. Tukaj hitre rešitve ni in vsi imamo izbor, da z disciplino pripomoremo k čim hitrejšemu odpiranju, ki bo lahko čim več gibalne svobode vrnilo tudi tistim s slabšimi stanovanjskimi razmerami. Vendar pa je namen tega članka pogledati na osebno lastnino na način, ki nam ga je vsilila sedanja kriza zaradi koronavirusa.

Rasto Ovin
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.