(POGLED) Oddaja Tarča, primer "Maske" in pravice novinarjev

To ustavnopravno pojasnilo ni opredelitev do konkretnega primera, ki je bil predstavljen na oddaji Tarča, niti do vključenih akterjev. Je samo to, kar je - ustavnopravno pojasnilo o tem ustavnopravnem vprašanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V ustavnopravnem pravu velja naslednja odktrina. Novinar, ki ima pri svojem delu določene pravice, ima seveda tudi določene dolžnosti. Do informacij lahko pride tudi tako, da mu informacije posreduje neka tretja oseba. To je tako imenovani vir ali "globoko grlo", ali "žvižgač."
In zdaj konkretni primer "Maske, minister in Tarča". Če tretja oseba prisluškuje funkcionarju ali njun pogovor snema brez vednosti funkcionarja, potem pa posneto informacijo izroči novinarju, jo novinar lahko objavi in za objavo in posnetek/prisluh ni pravno-kazensko odgovoren, če so za to izpolnjeni temeljni pravni pogoji: če je informacija tako pomembna, da se ji legitimno pripiše status informacije javnega značaja; če je - posledično in logično - zadeva v velikem javnem interesu in če razkriva protipravno oziroma koruptivno ravnanje funkcionarja. Mora (!!) pa novinar dati temu funkcionarju priložnost, da poda odgovor oziroma pojasnilo, svojo razlago zgodbe.
S tem novinar izpolni standard "biti v dobri veri." Novinar, ki je te pogoje izpolnil je pravno nedotakljiv.
Kriminalisti lahko vseeno začnejo preiskovati, za kaj je šlo in kdo je bil vir informacij. A to še ne pomeni, da bodo pri tem uspešni in to še ne pomeni, da bodo smeli priti do vira informacij oziroma, da bodo smeli zoper vir informacij - po pravu - sprožiti kazenski postopek. To tudi še ne pomeni, da se bo smelo vir informacij javno razkriti.

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so sicer tokrat ponavljali razpisni postopek za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin.
Robert Balen
Andrej Bajt
Dr. Andraz Teršek
FPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta