(POGLED) (Ra)združene države Evrope

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V času, ko Evropa in svet spremljata britansko sago izstopanja iz Evropske unije, prežeto z izenačeno velikima taboroma podpornikov in nasprotnikov EU, se zdi, da imajo zapisi s časa vstopanja Združenega kraljestva v to organizacijo poseben pomen. Ali pa morda gremo še sto let nazaj. Leta 1849 je Victor Hugo kot predsedujoči pariškemu mirovnemu kongresu, ki je sledil revolucionarnim vrenjem po Evropi sredi 19. stoletja, izpostavil svojo vizijo Združenih držav Evrope. Rekel je:
"Prišel bo dan, ko boste vi Francija, vi Rusija, vi Italija, vi Anglija, vi Nemčija, vse ve, nacije kontinenta, brez da bi izgubile svoje raznolike lastnosti in posebnosti, združene… Moj upor je bratstvo! Ne mejam! … Bodimo Združene države Evrope."
Navkljub veliki podpori, ki jo je ideja Združenih držav Evrope imela, je Evropa v naslednjih desetletjih namesto bratstva, ki ga je izpostavljal Hugo, doživljala vojne, regionalne in take, ki so zajele ves kontinent. V prvi svetovni vojni je umrlo devet milijonov borcev in sedem milijonov civilnega prebivalstva. Imperiji so padli in vladalo je prepričanje, da se takšna vojna ne bo nikoli več ponovila. Grof Coudehove-Kalergi po prvi svetovni vojni dobi ponovno množično podporo panevropskemu gibanju, tudi med najvidnejšimi intelektualci tistega časa, kot so bili Einstein, Freud, Kant, Nietche, Picasso in drugi.

Janja Hojnik, redna profesorica, Pravna fakulteta Maribor
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta