(PORTRET TEDNA) Jure Novak: Novi vizionar na čelu Cankarjevega doma

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
21.09.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Preden sem postal ta psovka - kulturnik -, sem bil odjemalec kulture. Uživač kulturnih dobrin. Bralec, poslušalec, gledalec, obiskovalec. /.../" je zapisal v eni izmed Večerovih kolumn.
"Preden sem postal ta psovka - kulturnik -, sem bil odjemalec kulture. Uživač kulturnih dobrin. Bralec, poslušalec, gledalec, obiskovalec. /.../" je zapisal v eni izmed Večerovih kolumn.
Maša Pirc, Arhiv Pgk
V nadaljevanju preberite:

V čevlje Uršule Cetinski, ki se ji na čelu naše največje kulturne ustanove oktobra letos izteče drugi mandat, bo stopil Jure Novak. 

- "Praktik, teoretik in uporabnik kulturnih politik", kot je sebe označil v eni izmed Večerovih kolumn, sicer pa gledališki režiser in mentor, performer, tekstopisec, kolumnist, prevajalec, producent, urednik. Katere vloge bo ohranil po nastopu mandata? 

- V kakšni kondiciji je po njegovi oceni Cankarjev dom pred nastopom njegovega mandata?

- Njegova prva redna zaposlitev je bilo direktorsko mesto v Prešernovem gledališču, celotno kariero pred tem je bil samozaposlen v kulturi. Kako pred novo funkcijo ocenjuje svoj postopen prehod z neinstitucionalnega kulturnega sektorja na vrh največje kulturne ustanove pri nas?

- Andrej Mihelič zanj pravi, da je zmeraj znal pronicljivo komentirati družbeno dogajanje, tudi kulturno politiko. Ali Novak pričakuje, da bo s funkcijo, ki jo prevzema, bolj slišan in upoštevan?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta