Putin misli le na denar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Karen Dawisha je leta 2014 v svoji knjigi z naslovom Putinova kleptokracija: kdo je lastnik Rusije? zapisala, da je denar ključ za razumevanje Rusije Vladimirja Putina. Pisateljica je zatrdila, da so si Putin in njegovi najbolj zvesti pajdaši nakopičili ogromno osebno premoženje, medtem ko je Putin javnosti prodajal zgodbice o obnavljanju vpliva Rusije v svetu. Nanj torej po mnenju Dawisheve ne bi smeli gledati kot na diktatorja, nacionalista ali revanšista, ampak kot na sleparja.
Tedaj se nisem strinjala z njo. Čeprav se mi je zdel denar nedvomno pomemben za razumevanje Putinovega režima, vseeno ni bilo mogoče izključiti možnosti, da res stremi k večjemu vplivu v svetu. Toda svoje mnenje sem spremenila, ko so varnostne sile pretekli mesec vdrle v Inštitut za fiziko Lebedev (Fian) v Moskvi. Fian je bil desetletja gonilna sila ruskega znanstvenega in tehnološkega napredka, zatorej se zdi kot ustvarjen za to, da igra osrednjo vlogo pri uresničevanju strateških prioritet, ki jih je Putin predstavil maja 2018: znanost, tehnološke inovacije in izvozno naravnana proizvodnja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta