(REKLI SO) Brigite Ferlič Žgajnar: Dolge vrste do zdravnikov

DR
03.10.2024 16:00

Brigite Ferlič Žgajnar, novinar, v Delu o pravici do izbire osebnega zdravnika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

"Vse zavarovane osebe imajo pravico do izbire osebnega zdravnika. Ta pravica je ta čas kratena skoraj 144.000 odraslim in otrokom. Čeprav imajo plačane prispevke za zdravstveno zavarovanje, jim nič ne pomaga. Da v razviti državi, kot je Slovenija, ljudje v dolgih vrstah čakajo na vpis k osebnemu zdravniku, ki je napovedal odprtje ambulante, je sramotno. Na žalost bo tako, dokler bo družinskih zdravnikov premalo. Zanimanje za ta poklic upada. Miselnost in vrednote mladih so se spremenile, vedo povedati profesorji na medicinski fakulteti. /.../

Brigite Ferlič Žgajnar
Delo

Kot razlog za to, da je veliko ljudi brez osebnega zdravnika, se omenja tudi znižanje glavarinskih količnikov, o katerem so se dogovorili v obdobju ministrice Milojke Kolar Celarc. Tedanja odločitev ni temeljila na oceni stanja, ali ima Slovenija dovolj zdravnikov, vedo povedati kritiki. Ministrstvo za zdravje je po njihovem mnenju le popustilo zdravniški zahtevi po manjših obremenitvah in višjem plačilu.

Kakorkoli vzamemo, bo ta gordijski vozel težko presekati. Zdravniki gotovo ne bodo privolili v zvišanje glavarinskih količnikov. Sploh ne v času, ko so pacienti postali tudi zahtevnejši, diagnostične metode so napredovale, družba pa se stara in posledično potrebuje vse več storitev in skrbnejšo obravnavo. Na ministrstvu za zdravje rešitev, ki ne bo prišla čez noč, vidijo v izvajanju najrazličnejših sistemskih ukrepov. Vrste pred novimi ambulantami se bodo še vile, zato bi bilo treba za začetek razmisliti, kako vpisovanje pacientov organizirati na bolj human način."

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta