(REKLI SO) Janko Lorenci o nujnosti za EU: Osamosvojitev od Amerike

15.03.2024 05:00

Janko Lorenci, novinar, v kolumni v Mladini o strateški odvisnosti EU

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"EU nujno potrebuje strateško osamosvojitev od Amerike. Ta jo že dolgo vleče v svoje geopolitične igre, ki Uniji praviloma škodijo. Vendar za tako osamosvojitev Evropi manjka samozavesti, med drugim zato, ker naj bi bila Amerika porok njene varnosti. A s Trumpom, napol že naslednjim predsednikom, in kot je zapisal Observer, za Evropo prej sovražnikom kot zaveznikom, to jamstvo kopni kot pomladni sneg. Hkrati je težko verjeti, da Rusija vojaško res ogroža Evropo. Moskva daje za orožje bistveno manj kot Unija, hkrati se vojaško zelo muči že z Ukrajino. EU bi strahove svojih vzhodnih članic pred Rusijo lahko pomirila tako, da bi naposled ustanovila svoj, evropski 'nato' in ga namestila na vzhodnih mejah. Oborožuje se pospešeno že zdaj, a razdrobljeno in še naprej slepo sledeč Ameriki.

Neznan

To je neumna, škodljiva politika. Če vrhovi EU niti v novih okoliščinah (možnost ukrajinskega poraza, ameriška nepredvidljivost, lastne težave) ne bodo takoj sprožili resne mirovne pobude, bodo potrdili svojo pritlikavost. Unija bi s koncem vojne in z osamosvojitvijo od Amerike ogromno pridobila: ekonomsko in socialno bi se umirila, kar bi dobro delo tudi demokraciji, uredila bi odnose z Rusijo in Kitajsko in se iz zdajšnjega gospodarskega velikana in političnega pritlikavca spremenila v vplivnega svetovnega igralca. Predvsem pa bi ustavila srk vojne, ki nenehno koti nove nevarnosti. Hkrati bi olajšala življenje svojim državljanom, evro-ameriški kanonenfuter, se pravi številne Ukrajince, pa rešila smrti.

Mirovno pobudo lahko predlaga tudi Slovenija." (dr)

 

Vir: Mladina

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta