(REKLI SO) Nina Granda: Zgledovati se po Dunaju

04.09.2024 16:00

Nina Granda, arhitektka in urednica revije Outsider, v Delu o premišljenem načrtovanju mesta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Leta 2019 je Dunaj uvedel novo pravilo: v naseljih z več kot 5000 kvadratnih metrov stanovanjske površine morata biti dve tretjini subvencioniranih najemnih stanovanj. Mestni sklad za pridobivanje zemljišč se tesno usklajuje z oddelkom, ki izdaja gradbena dovoljenja, in v skladu s tem lahko sklepa dogovore.

Dunaj sistematično uresničuje cilj, da bi se do leta 2038 vrnil na raven prebivalstva iz leta 1910, ko je v mestu živelo več kot dva milijona ljudi. Danes ima Dunaj 1,9 milijona prebivalcev. Cilj povečanja prebivalstva dosega z raznovrstnimi ukrepi, med katerimi je najvidnejši ravno stanovanjska politika.

Pospešeno gradijo stanovanja, kot so Seestadtu Aspern, ki raste na mestu nekdanjega letališča sedem kilometrov od mestnega središča. Veliko območje se je sprostilo ob prenovi glavne železniške postaje in na opuščenih tirih severne železniške postaje.

Nina Granda
Foto: Marko Crnkovič

Pri glavni železniški postaji so združili prej dve ločeni povezavi in umestili novo prometno stičišče ter tako pridobili velike površine, ki so jih namenili stanovanjskemu, trgovskemu, poslovnemu in parkovnemu programu. Sivo območje se je spremenilo v vitalno zeleno središče mesta.

Ko se zgledujemo po Dunaju, se zgledujemo po več kot stoletnem sistematičnem in premišljenem načrtovanju mesta. Če bi želeli povzeti le stanovanjsko politiko, ta v našem kontekstu ne bi delovala, ker nimamo razvitih drugih infrastrukturnih plasti mest, od prometa do (politične) kulture. Zgledujemo pa se lahko po dejstvu, da celotna zgodovina uspešnega razvoja Dunaja temelji na skrbi za kakovostno bivanje vseh svojih prebivalcev. In če nam skrb za skupnost uspe postaviti pred skrb za rast dobičkov in privilegijev nekaterih, potem smo na pravi poti h kakovostnim mestom."

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta