(REKLI SO) Tanja Lesničar Pučko o našem prispevku k evropski demokraciji: Koga naj torej pošljemo v Bruselj?

DR
29.05.2024 17:00

Tanja Lesničar Pučko, novinarka, v kolumni v Dnevniku o tekmi za evropske stolčke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa11369259 Participants of the 'Ride For The Climate' gather to demonstrate for climate justice alongside activists of the Democracy On The Streets (DOTS) movement, in front of the EU Parliament in Brussels, Belgium, 25 May 2024. The Ride For The Climate, organized by the association Climate Express, was joined by activists of the Democracy On The Streets (DOTS) movement, who on 20 May started to cycle from the German city of Cologne to the European Parliament to call for more climate justice and a sustainable future in the run-up to the European elections. The European Parliament elections are scheduled across EU member states from 06 to 09 June 2024. EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI
Frederic Sierakowski

"Človeku se zmegli, ko vidi, kdo vse se čuti poklicanega v Bruselj. Najbolj standardna je SDS-ovska evergreen četa za sesuvanje okoljskih in socialnih projektov EU, za podporo nemški skrajni desnici ter reševanje Orbana. Ostale stranke so s kandidatkami in kandidati reševale notranje spore (SD), iskale prijazne nove obraze in dajale 'priložnost mladim' (GS) ali reševale osebne ambicije (NSi). V nobenem primeru ni bil kriterij, ali imajo ti ljudje dovolj znanja o evropski politiki, o delovanju evropskega parlamenta, ali znajo vsaj angleško dovolj dobro, da razumejo govore in zahtevnejše tekste, ali so poznavalci vsaj enega izmed področij, ki jih parlament obravnava, ali zna vsaj eden od strankinih predstavnikov še francosko in nemško, da bo lahko ujel tudi kakšno neprevedeno misel ... Izjema je Levica, za Bruselj predlaga vrsto večinoma res dobro izobraženih ljudi, nekateri so že pred vstopom v politiko pokazali, da znajo misliti, in škoda je, da svojega mišljenja po vstopu v slovensko politiko niso več znali ubraniti.

8. december 2009, Maribor - Predstavitev knjige Na preži avtorice Tanje Lesničar Pučko, Tanja Lesničar (tags: Kultura - Sreda - 09122009 - 1) (tags: Arhiv - Sreda - 09122009 - 1)
Igor Napast

 Evropski parlament je gromozanska, brezosebna mašina, kjer so male države teoretično lahko jeziček na tehtnici, v praksi pa večinoma le brenčanje. Odhod v Bruselj pa ni šola v naravi, je trdo in zoprno delo, če ga jemlješ resno, socialno izolirano, če se držiš le 'svojih' in ne znaš pogledati onstran zidov parlamenta, skrajno neprijetno, kadar ti prišepetava domača stranka ali bruseljski 'zavezniki' ... Velika plača? Če je denar na prvem mestu, potem je kandidat na napačnem. Edino, kar lahko majhna država naredi, je, da tja pošlje kar najbolj izobražene in delovne ljudi z integriteto. Ne, ker bi lahko kaj veliko spremenili, ampak da nam njihov glas ne bo delal sramote." 

 

Vir: Dnevnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta