(VEČERNO BRANJE) S prostovoljstvom država prihrani 94,786.789 evrov. Letno!

"Humanitarna društva so samo potuha državi" sem nedavno brala tezo enega od samooklicanih "spletnih kolumnistov". Potihem sem se morala strinjati, čeprav bi sama malce drugače formulirala stavek. Potuha ali zadnja linija, preden zdrsneš čez rob? Preden ti zgori hiša?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej PetelinŠek

Prostovoljstvo je v Sloveniji zagotovo med bolj razvitimi v Evropi, četudi nam manjka kakšen akt ali dva. Vsi, ki smo vključeni v proces humanitarnih prostovoljskih organizacij, navadno podajamo roko tam, kamor institucije (zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov) ne (z)morejo, obenem pa lahko zaradi manjšega birokratskega bremena mnogokrat nudimo hitrejšo pomoč. Naša 88-letna Amalija letos zagotovo ne bi preživela mrzle zime, če bi čakali na finančno pomoč, ki bi ji zagotovila kurjavo. Tako jo je dobila v treh dneh – zbrali in dostavili smo jo s pomočjo dobrih ljudi. In gasilcev – še enega pomembnega stebra prostovoljske družbe! Podobno bi noseča mamica samohranilka s še dvema otrokoma verjetno prej dočakala diplomo nerojene hčerke kot izpolnila vse zahtevane obrazce za tistih nekaj sto evrov. Hitra akcija ji je omogočila, da se je v tednu dni zbralo vse potrebno za rojstvo deklice. Podoben je primer Ave, mladega dekleta, ki ga je življenje potisnilo v ulico, iz katere si je želela na vsak način rešiti. Kako tudi ne pri 24 letih! Le s pomočjo prostovoljcev se je mimo razpisov formularjev itd. našla prijazna gospa, lastnica manjšega lokala, ki ji je ponudila stanovanje in delo. Uredili smo sobico, zbrali zanjo vsa potrebna oblačila ter ji pomagali z nakupom laptopa, s pomočjo katerega zdaj končuje svoje diplomsko delo.

Ninna Kozorog
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta