100.obletnica priključitve Prekmurja: Naj bo opora naši samozavesti in ponosu

A. Nana Rituper Rodež A. Nana Rituper Rodež
13.12.2019 15:31

Obeležje v čast obletnici je delo kiparja in Prešernovega nagrajenca Mirsada Begića. Spomenik, ki združuje in ne izključuje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtor umetniškega obeležja je kipar Mirsad Begić, ki pravi, da sta kamen in zemlja simbola čutenja naroda, ki je toliko časa vzdržal in hkrati ogromno pretrpel.
Nataša Juhnov

Prekmursko leto se počasi zaključuje in v čast 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so v Murski Soboti odkrili še obeležje. Umetniški spomenik, ki stoji v Ulici Štefana Kovača, je izdelal akademski kipar in Prešernov nagrajenec Mirsad Begić. Nastal je v duhu, da naj nas spominja na pomen ključnih odločitev in na prelomne zgodovinske dogodke ter v zahvalo vsem, ki so zaslužni za priključitev. V prelomnih trenutkih vselej izstopajo posamezniki, ki s svojo človeško integriteto, znanjem in avtoriteto dajejo pečat, in tem moramo biti hvaležni, je povedal slavnostni govornik Milan Kučan, predsednik Iniciativnega odbora za pripravo aktivnosti v Prekmurskem letu. Teh posameznikov, ki jih ni malo, pa z izjemo dr. Matije Slaviča, niso imenovali z imeni, da ne bi bil kdo pozabljen.

Slavnostni govornik Milan Kučan je izpstavil, da se obeležje postavlja v spomin na pomen ključnih zgodovinskih odločitev in v zahvalo ljudem, ki so za to zaslužni.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta